Pasztet warzywny | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/07

Pasztet warzywny

Składniki na keksówkę:

  • Czerwona fasola konserwowa - puszka
  • Marchew (duża) - ok.220g
  • Pietruszka - sztuka (ok.160g)
  • Seler - pół małej sztuki (ok.180g)
  • Brokuł - pół sztuki (ok.140g)
  • Pełnoziarnista bułka tarta - 2/3 szklanki
  • Kasza manna - łyżka
  • Jajo - dwie sztuki
  • Olej rzepakowy - dwie łyżki
  • Czosnek - dwa ząbki
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, majeranek



Sposób przygotowania:

  • Marchew, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości - pod koniec gotowania dodajemy do nich brokuła.
  • Ugotowane warzywa obieramy ze skórki i razem z czerwoną fasolą oraz czosnkiem miksujemy za pomocą blendera lub mielimy w maszynce.
  • Do zmiksowanych warzyw dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku keksówki silikonowej nie używamy papieru).
  • Pasztet pieczemy w 190˚ przez 40 - 45 minut - kroimy dopiero po wystygnięciu.



Wartość odżywcza kanapkowej porcji pasztetu warzywnego:

  • Energia: 40 kcal
  • Białko: 2,3 g
  • Tłuszcz: 1,5 g
  • Węglowodany: 5,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 17,6 mg


Pasztet warzywny jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, kwasu foliowego;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

6 komentarzy:

  1. Niezwykle smaczny przepis. Ja dodałam też trochę gotowanego jarmużu i świeżego koperku. Bomba, wszyscy się zajadali.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam - niebo w gębie! :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. A bułkę musi być namoczona czy jak ?

    OdpowiedzUsuń
  4. A bułkę musi być namoczona czy jak ?

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy czuć fasolę?Ponieważ nie przepadam i zastanawiam się czy jest bardzo wyczuwalna?Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń