Składniki na keksówkę:
- Czerwona fasola konserwowa - puszka
- Marchew (duża) - ok.220g
- Pietruszka - sztuka (ok.160g)
- Seler - pół małej sztuki (ok.180g)
- Brokuł - pół sztuki (ok.140g)
- Pełnoziarnista bułka tarta - 2/3 szklanki
- Kasza manna - łyżka
- Jajo - dwie sztuki
- Olej rzepakowy - dwie łyżki
- Czosnek - dwa ząbki
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, majeranek
Sposób przygotowania:
- Marchew, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości - pod koniec gotowania dodajemy do nich brokuła.
- Ugotowane warzywa obieramy ze skórki i razem z czerwoną fasolą oraz czosnkiem miksujemy za pomocą blendera lub mielimy w maszynce.
- Do zmiksowanych warzyw dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (w przypadku keksówki silikonowej nie używamy papieru).
- Pasztet pieczemy w 190˚ przez 40 - 45 minut - kroimy dopiero po wystygnięciu.
Wartość odżywcza kanapkowej porcji pasztetu warzywnego:
- Energia: 40 kcal
- Białko: 2,3 g
- Tłuszcz: 1,5 g
- Węglowodany: 5,7 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 17,6 mg
Pasztet warzywny jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego;
Niezwykle smaczny przepis. Ja dodałam też trochę gotowanego jarmużu i świeżego koperku. Bomba, wszyscy się zajadali.
OdpowiedzUsuńZrobiłam - niebo w gębie! :))))
OdpowiedzUsuńA bułkę musi być namoczona czy jak ?
OdpowiedzUsuńA bułkę musi być namoczona czy jak ?
OdpowiedzUsuńBułka ma być starta ;)
UsuńA czy czuć fasolę?Ponieważ nie przepadam i zastanawiam się czy jest bardzo wyczuwalna?Dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńkanapkowa porcja to ile? 100G?
OdpowiedzUsuńtakie przeciętny plaster, ok. 50g
UsuńWitam, a czy ten pasztet można mrozić? pozdrawiam, Agata
OdpowiedzUsuńMożna, ale po rozmrożeniu traci na smaku :(
UsuńMi smakuje nawet po rozmrożeniu :-)
Usuńczy można czymś zastąpić bułkę i kaszę mannę??
OdpowiedzUsuńkasza jaglana może się sprawdzić...
UsuńMi nie smakuje niestety, czy można go wykorzystać w jakiś inny sposób, czy do kosza?
OdpowiedzUsuń