Składniki na porcję:
- Płatki owsiane - 3 łyżki
- Mleko - szklanka
- Banan - 1/2 sztuki
- Suszone daktyle (posiekane) - kilka sztuk
- Migdały (płatki) - łyżka
- Wanilia - 1/2 laski
*W przypadku osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy mleko krowie można zastąpić napojem sojowym bądź ryżowym.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, ziarenka wanilii oraz pokrojoną laskę, z której wyjęliśmy ziarenka wrzucamy do mleka - podgrzewamy przez kilka minut ale nie doprowadzamy do wrzenia.
- Z mleka wyjmujemy kawałki laski wanilii.
- Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojone banany, daktyle i płatki migdałów.
Wartość odżywcza porcji owsianki:
- Energia: 396 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 63 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 18,4 mg
Owsianka waniliowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;
wygląda niesamowicie, wyobrażam sobie jak pachnie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńi do tego zdrowe ;)
waniliowa pyszność śniadaniowa <3
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie mogę się przyzwyczaić do owsianek.. Jednak coraz bardziej czuję, że powinnam.
OdpowiedzUsuńJak tylko prawdziwa wanilia znów u mnie zagości, to będzie pierwsze danie do której jej użyję!
OdpowiedzUsuńczy laskę wanilii można zastąpić olejkiem waniliowym ???
OdpowiedzUsuńOstatecznie można, najlepiej ekstraktem z wanilii :)
Usuń