Paulina Styś-Nowak dnia 2012/12/11

Ciasto marchewkowe - idealne na święta

Składniki na keksówkę:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
  • Otręby pszenne - 1/2 szklanki
  • Jaja - dwie sztuki
  • Marchew (zmiksowana lub starta) - 2 szklanki
  • Olej rzepakowy - 3/4 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Kakao - czubata łyżka
  • Orzechy laskowe (posiekane) - 100 g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna - 3 łyżeczki
  • Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

 

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę - dodajemy cukier i żółtka, miksujemy.
  • Do masy dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 60 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej (na rondelek z niewielką ilością wody nakładamy drugi rondelek, do którego wrzucamy połamaną czekoladę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając).
  • Ciasto polewamy roztopioną czekoladą.

Wartość odżywcza porcji ciasta marchewkowego:

  • Energia: 392 kcal
  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 29 g
  • Węglowodany: 31,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 38,9 mg


Ciasto marchewkowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, B12, PP;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

14 komentarzy:

  1. Wciąż nigdy nie jadłam tego ciasta. Trzeba będzie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wartosc odzywcza liczona na cale ciasto czy sto gram? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chiałam zapytać jaką bezglutenową mąkę można wykorzystać do tego przepisu zamiast pszennej ?

    OdpowiedzUsuń
  4. I czy cukier można zastąpić suszonymi owocami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ciężko mi powiedzieć, dawno nie robiłam tego ciasta. Zarówno mąką bezglutenowa jak i dodatek suszonych owoców może wpłynąć na zmianę konsystencji.

      Jeśli miałabym coś poradzić to wybrałabym mąkę gryczaną i ryżową (pół an pół) zamiast mąki pszennej. Natomiast zamiast cukru trzeba by dodać co najmniej 200g zmiksowanych suszonych daktyli. Przy czym nie ręczę za ewentualny efekt ;)

      Usuń
    2. Dałam mąkę gryczaną i kukrydzianą pół na pół, zamiast cukru trochę ksylitolu i miodu i uadło się ciasto wyszło :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :)

      Usuń
  5. Zrobiłam!jest pyszne,tylko rozpada się przy krojenia co może wynikać z tego że dałam mąkę zytnią i zamiast otrąb dałam mąkę orkiszowa gruboziarnistą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)

      Zgadza się, to będzie kwestia mąki (żytnia tak nie wiąże).

      Usuń
  6. A zamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć obawiam się, że wpłynie to na smak ciasta

      Usuń
  7. Świetne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia chciałaby mieć takie w swojej ofercie :-)

    OdpowiedzUsuń