Paulina Styś-Nowak dnia 2012/12/11

Ciasto marchewkowe - idealne na święta

Składniki na keksówkę:

  • Mąka pszenna graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
  • Otręby pszenne - 1/2 szklanki
  • Jaja - dwie sztuki
  • Marchew (zmiksowana lub starta) - 2 szklanki
  • Olej rzepakowy - 3/4 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Kakao - czubata łyżka
  • Orzechy laskowe (posiekane) - 100 g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna - 3 łyżeczki
  • Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

 

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę - dodajemy cukier i żółtka, miksujemy.
  • Do masy dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 60 minut.
  • Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej (na rondelek z niewielką ilością wody nakładamy drugi rondelek, do którego wrzucamy połamaną czekoladę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając).
  • Ciasto polewamy roztopioną czekoladą.

Wartość odżywcza porcji ciasta marchewkowego:

  • Energia: 392 kcal
  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 29 g
  • Węglowodany: 31,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 38,9 mg


Ciasto marchewkowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, B12, PP;



15 komentarzy:

  1. Wciąż nigdy nie jadłam tego ciasta. Trzeba będzie spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wartosc odzywcza liczona na cale ciasto czy sto gram? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chiałam zapytać jaką bezglutenową mąkę można wykorzystać do tego przepisu zamiast pszennej ?

    OdpowiedzUsuń
  4. I czy cukier można zastąpić suszonymi owocami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ciężko mi powiedzieć, dawno nie robiłam tego ciasta. Zarówno mąką bezglutenowa jak i dodatek suszonych owoców może wpłynąć na zmianę konsystencji.

      Jeśli miałabym coś poradzić to wybrałabym mąkę gryczaną i ryżową (pół an pół) zamiast mąki pszennej. Natomiast zamiast cukru trzeba by dodać co najmniej 200g zmiksowanych suszonych daktyli. Przy czym nie ręczę za ewentualny efekt ;)

      Usuń
    2. Dałam mąkę gryczaną i kukrydzianą pół na pół, zamiast cukru trochę ksylitolu i miodu i uadło się ciasto wyszło :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :)

      Usuń
  5. Zrobiłam!jest pyszne,tylko rozpada się przy krojenia co może wynikać z tego że dałam mąkę zytnią i zamiast otrąb dałam mąkę orkiszowa gruboziarnistą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)

      Zgadza się, to będzie kwestia mąki (żytnia tak nie wiąże).

      Usuń
  6. A zamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, choć obawiam się, że wpłynie to na smak ciasta

      Usuń
  7. Świetne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia chciałaby mieć takie w swojej ofercie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wielkanoc nie może odbyć się bez pysznych ciast, wypieków czy tortów wielkanocnych. Słodki deser przy rodzinnym spotkaniu jest jak najbardziej zalecany. To ciasto marchewkowe jest bardzo ciekawą propozycją!

    OdpowiedzUsuń