Składniki na keksówkę:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
- Otręby pszenne - 1/2 szklanki
- Jaja - dwie sztuki
- Marchew (zmiksowana lub starta) - 2 szklanki
- Olej rzepakowy - 3/4 szklanki
- Cukier - 3/4 szklanki
- Kakao - czubata łyżka
- Orzechy laskowe (posiekane) - 100 g
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Przyprawa korzenna - 3 łyżeczki
- Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywną pianę - dodajemy cukier i żółtka, miksujemy.
- Do masy dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką.
- Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy w temp. 190˚ przez ok. 60 minut.
- Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej (na rondelek z niewielką ilością wody nakładamy drugi rondelek, do którego wrzucamy połamaną czekoladę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając).
- Ciasto polewamy roztopioną czekoladą.
Wartość odżywcza porcji ciasta marchewkowego:
- Energia: 392 kcal
- Białko: 5,4 g
- Tłuszcz: 29 g
- Węglowodany: 31,5 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 38,9 mg
Ciasto marchewkowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B6, B12, PP;
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWciąż nigdy nie jadłam tego ciasta. Trzeba będzie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńwartosc odzywcza liczona na cale ciasto czy sto gram? :)
OdpowiedzUsuńNa porcję odpowiadającą 1/10 keksówki :)
UsuńChiałam zapytać jaką bezglutenową mąkę można wykorzystać do tego przepisu zamiast pszennej ?
OdpowiedzUsuńI czy cukier można zastąpić suszonymi owocami ?
OdpowiedzUsuńOj ciężko mi powiedzieć, dawno nie robiłam tego ciasta. Zarówno mąką bezglutenowa jak i dodatek suszonych owoców może wpłynąć na zmianę konsystencji.
UsuńJeśli miałabym coś poradzić to wybrałabym mąkę gryczaną i ryżową (pół an pół) zamiast mąki pszennej. Natomiast zamiast cukru trzeba by dodać co najmniej 200g zmiksowanych suszonych daktyli. Przy czym nie ręczę za ewentualny efekt ;)
Dałam mąkę gryczaną i kukrydzianą pół na pół, zamiast cukru trochę ksylitolu i miodu i uadło się ciasto wyszło :)
UsuńBardzo się cieszę :)
UsuńZrobiłam!jest pyszne,tylko rozpada się przy krojenia co może wynikać z tego że dałam mąkę zytnią i zamiast otrąb dałam mąkę orkiszowa gruboziarnistą!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZgadza się, to będzie kwestia mąki (żytnia tak nie wiąże).
A zamiast oleju rzepakowego można użyć oliwy z oliwek ?
OdpowiedzUsuńMożna, choć obawiam się, że wpłynie to na smak ciasta
UsuńŚwietne ciasto. Myślę że nie jedna cukiernia chciałaby mieć takie w swojej ofercie :-)
OdpowiedzUsuń