Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/09

Razowa tortilla z sezamem

Składniki na 6 placków:

 

Ciasto:
  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 1 i 1/2 szklanki
  • Sezam - czubata łyżka
  • Sól - 1/4 łyżeczki
  • Masło - 2 i 1/2 łyżki (35 g)
  • Gorąca woda - 1/2 szklanki


Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypujemy mąkę, sól, sezam - wrzucamy pokrojone w kosteczkę masło i całość rozcieramy palcami.
  • Do ciasta wlewamy gorącą wodę, przez chwilę mieszamy widelcem do całkowitego wchłonięcia wody przez mąkę, a następnie zagniatamy (gdy ciasto bedzie zbyt rzadkie i klejące w czasie zagniatania podsypujemy niewielką ilością mąki).
  • Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kuleczki - przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę.
  • Po upływie godziny kulki rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki wielkości patelni (żeby ciasto się nie przyklejało do wałka i stolnicy podsypujemy je mąką - w tym celu użyłam mąki jasnej).
  • Placki smażymy (już bez dodatku tłuszczu) na mocno nagrzanej patelni z obu stron po ok. 30 sekund (zbyt długie smażenie spowoduje, że tortille będą sztywne). 
  • Usmażone tortille układamy na wilgotnej ściereczce, od góry również przykrywamy je wilgotną (a nawet mokrą) ściereczką (dzięki temu nie będą zbyt twarde) - najlepiej podawać je od razu po usmażeniu.


Tortille można podawać z rozmaitymi dodatkami - u mnie były to świeże warzywa, ser feta oraz pieczony kurczak.



Podziękowania dla Ani za pomoc w przygotowaniu trotilli ;)


Wartość odżywcza jednej tortilli z warzywami i pieczonym kurczakiem:

  • Energia: 190 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • Cholesterol: 30 mg



Tortilla razowa z kurczakiem i warzywami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, B1, B6, PP, kwasu foliowego;

30 komentarzy:

  1. Zrobiłam tortille z podanych proporcji. Podzieliłam na 6 ale wyszły bardzo małe. Z tej porcji powinno się robić 4. Smakowo ekstra

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Paulino,

    Czy można składniki na tortillę przemieszać w malakserze? Nie lubię zagniatania;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak (masło wcześniej lepiej rozetrzeć z mąką palcami). Ale w razie co to nie ma dużo zagniatania - składniki łączą się bardzo szybko ;)

      Usuń
  3. Spróbuję odtworzyć przepis, może tym razem mi wyjdzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wartości odżywcze ma sama tortilla ? ;
    )

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę zamienić Mąkę pszenną razową (typ 2000) na orkiszową razowa ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można pominąć sezam ?

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy z mąki typ graham 1850 mozna zrobic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł bardzo fajny.Taką tortilla napewno jest bardziej wartościową niż ta z KFC. Mam tylko jedno pytanie, jeżeli użyłabym mąki owsianej to czy placki by wyszły?

      Usuń
    2. Myślę,że można spróbować :)

      Usuń
  8. Proszę powiedzieć czym najlepiej zastąpić masło?
    Czy olej ryżowy, oliwa albo olej kokosowy są lepszym rozwiązaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z uwagi na konsystencję w tym wypadku lepszym rozwiązaniem będzie olej kokosowy.

      Usuń
  9. czy mogę dodać ketchup lub sos czosnkowy

    OdpowiedzUsuń
  10. a sam placek jakie ma wartości?

    OdpowiedzUsuń
  11. ja dołączam się do pytania...

    OdpowiedzUsuń
  12. ile kcal może mieć sama 1 tortilla bez dodatków?

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy sam placek można później zapiec w piekarniku z dodatkami (ok. 200 stopni ~20 minut)?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeżeli użyję oleju kokosowego to powinien być bardziej w płynnej konsystencji czy tak jak masło w kosteczkach ? przepraszam za głupie pytanie :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie wiem co zrobilam zle ale ciasto mi soe kruszylo i nic nie wyszlo z tortilli:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia konkretnej mąki. Może być ten sam typ, ale jak jest inna firma to już proporcje wypadają inaczej. Gdy ciasto się kruszy to potrzebuje więcej wody.

      Usuń
  17. U mnie wyszło idealnie. Zrobiłam z podwójnej porcji i użyłam mąki typ 1850. Super przepis ��

    OdpowiedzUsuń