Składniki na trzy porcje (6 placków):
Placuszki owsiane:
- Płatki owsiane górskie - 1 i 1/2 szklanki
- Mąka graham - 3/4 szklanki
- Mleko (ciepłe) - 1/2 szklanki
- Jajo - dwie sztuki
- Drożdże (świeże) - 10 g
- Cukier - łyżeczka
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Olej rzepakowy (do posmarowania patelni)
Na wierzch:
- Ricotta - 6 łyżeczek
- Pomarańcza - dwie średnie sztuki
- Daktyle suszone - ok. 70 g
- Miód - łyżka
- Gorzka czekolada - tafelek (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
- Do połowy mleka wrzucamy rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru - odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną się pienić.
- W misce mieszamy płatki owsiane, mąkę i sól, dodajemy jajka, mleko z drożdżami oraz pozostałe mleko - całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Nagrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju rzepakowego - ciasto wykładamy na patelnię za pomocą łyżki i rozgniatamy, formując okrągłe placuszki.
- Smażymy z obu stron na rumiano.
- W między czasie przygotowujemy mus pomarańczowo - daktylowy*.
- Dokładnie obieramy pomarańcze (również z białej skórki - w przeciwnym wypadku mus będzie gorzki!) i kroimy na małe kawałki - wrzucamy do garnka.
- Do pomarańczy dorzucamy miód i posiekane daktyle - gotujemy przez ok 5 - 8 minut od czasu do czasu mieszając.
- Na placuszka nakładamy dwie łyżeczki ricotty, a następnie mus pomarańczowo - daktylowy - całość możemy oprószyć odrobiną startej czekolady, ale nie jest to konieczne.
*W przyśpieszonej wersji zamiast musu pomarańczowo - daktylowego możemy wykorzystać świeże posiekane pomarańcze oraz daktyle - będzie równie pyszne ;)
Wartość odżywcza jednego placuszka owsianego z ricottą i musem pomarańczowo - daktylowym:
- Energia: 245 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 5,4 g
- Węglowodany: 45 g
- Błonnik pokarmowy: 5,2 g
- Cholesterol: 65,7 mg
Placuszki owsiane z ricottą i musem pomarańczowo - daktylowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, żelaza, magnezu,cynku;
- Witamin: C, B1, B2, B12, kwasu foliowego;
wyglądają obłędnie!:) a ten wierzch jest nieziemski:D
OdpowiedzUsuńTen mus daktylowy nieźle oddziałuje na moją wyobraźnię. To moje ulubione suszone owoce, więc na pewno jest nieziemski. Dziękuję za inspirację, niebawem go zrobię :D
OdpowiedzUsuńmniami ! wyglada pysznie <3 zdrowe przede wszystkim ;)
OdpowiedzUsuńNiewątpliwie ostatnio na za dużo tego typu placków wpadam na blogach! Chcę je zrobić już od jakiegoś czasu, a ciągle jeszcze ich nie zrobiłam, muszę się w końcu zebrać.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! :D
OdpowiedzUsuńCzy można użyć suszonych drożdży?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, tylko tak z pół paczuszki :)
Usuń