Składniki na 6 średnich bułek:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
- Mąka pszenna typ 500 - szklanka
- Woda (ciepła) - szklanka
- Drożdże (świeże) - 30 g
- Olej rzepakowy - dwie łyżki
- Sól - dwie łyżeczki
- Cukier - łyżeczka
- Mak - 1/4 szklanki
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozkruszamy do 50 ml ciepłej wody z dodatkiem łyżeczki cukru i dwóch łyżek mąki i odstawiamy na 10 minut aż się zaczną pienić.
- Gotowy rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz maku) i wyrabiamy je do uzyskania jednolitej masy - jeżeli ciasto będzie się zbytnio kleić dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
- Wyrobione ciasto odkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (co najmniej na godzinę).
- Gdy ciasto wyrośnie dodajemy mak i ponownie zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy okrągłe bułeczki.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej bułki razowej z makiem (ok. 120 g):
- Energia: 245 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 43 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 0 mg
Razowe bułki z makiem są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B6, PP, kwasu foliowego;
Z makiem..takich jeszcze nie widziałam.
OdpowiedzUsuńczy można użyć mąki żytniej typ 2000 zamiast pszennej razowej?
OdpowiedzUsuńMożna, ale bułki będą jeszcze bardzie zbite i ciężkie i mniej wyrośnięte (coś bardziej jak razowy chleb).
Usuń