Składniki na dwie porcje*:
- Makaron penne razowy - ok. 200g
- Oliwa z oliwek extra virgin - ok. 100-150 ml
- Nasiona słonecznika - 50g
- Pęczek pietruszki - ok.30g
- Parmezan - 20g
- Czosnek - ząbek
- Przyprawy: sól, pieprz
- Kiełki rzodkiewki
*Z podanych ilości otrzymamy nieco więcej pesto niż na dwie porcje. Pesto można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, pamiętając by zalać wierzch cienką warstwą oliwy.
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie przygotowujemy pesto - oliwę z oliwek, czosnek, nasiona słonecznika i natkę pietruszki miksujemy za pomocą blendera.
- Do zmiksowanej masy dodajemy starty na małych oczkach parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy 1 łyżką pesto oraz posypujemy kiełkami.
Wartość odżywcza porcji razowego penne z pesto pietruszkowo - słonecznikowym:
- Energia: 460 kcal
- Białko: 12,6 g
- Tłuszcz: 14,6 g
- Węglowodany: 72 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 2,4 mg
Razowe penne z pesto pietruszkowo - słonecznikowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu,cynku;
- Witamin: E, C, B1, kwasu foliowego;
oooo jak apetycznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady :) Zdrowe i smaczne
OdpowiedzUsuń