Składniki na dwie porcję:
Kopytka:
- Ziemniaki - ok. 250 - 350 g
- Mąka graham (typ 1850) - niecałe pół szklanki
- Skrobia ziemniaczana - czubata łyżka
Sos brokułowo - szpinakowy:
- Brokuł - ok. 200 g
- Szpinak - ok. 70 g
- Cebula - 1/2 małej sztuki
- Czosnek - dwa ząbki
- Olej rzepakowy - łyżezka
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę - dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną (ciężko jest dokładnie określić ilość potrzebnej mąki - ja robię to w następujący sposób: przeciśnięte ziemniaki wkładam do miski, wyrównuje ich powierzchnię, dziele na 4 równe części, jedną wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę, a później dokładam skrobię i odłożone ziemniaki).
- Zagniatamy ciasto - trzeba to zrobić jak najszybciej, ponieważ im dłużej będziemy zagniatać tym bardziej będzie klejące, a ciągłe podsypywanie mąki sprawi, że kopytka wyjdą twarde.
- Z ciasta formujemy wałki, które kroimy po skosie - na kopytka ;)
- Kopytka wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 2 minuty.
- Przygotowujemy sos brokułowo - szpinakowy: posiekany drobno czosnek i cebulkę podsmażamy przez chwilę na oleju rzepakowym - dodajemy do nich szpinak - podsmażamy przez ok. 5 minut.
- Brokuły gotujemy do miękkości.
- Miksujemy szpinak i brokuły z dodatkiem jogurtu - jeżeli chcemy uzyskać rzadszy sos dolewamy odpowiednią ilość wody - doprawiamy do smaku.
- Kopytka polewamy sosem brokułowo - szpinakowym.
Wartość odżywcza porcji kopytek z sosem brokułowo - szpinakowym:
- Energia: 300 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 4,5 g
- Węglowodany: 62 g
- Błonnik pokarmowy: 7,5 g
- Cholesterol: 1,2 mg
Kopytka z sosem brokułowo - szpinakowym są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
O, kiedyś muszę takie zrobić :) Sos z moich ulubionych zielonych warzyw do mnie przemawia ;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie ten sos! Do makaronu tez bedzie fajnie pasowal.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej ;)
UsuńRewelacyjny przepis, ślinka cieknie od patrzenia! :)
OdpowiedzUsuńKoleżanka z pracy je zrobiła i były takie pyszne i mięciutkie, że padłam z wrażenia :) Mam nadzieję, że mi też takie wyjdą a i sos był bardzo dobry, więc przepis jak najbardziej udany :)
OdpowiedzUsuńPyycha dziś na obiad mialam ale mam jedno pytanie.Bo robilam tak na dwa dni-robilam tak jak pisalas ze tyle mąki po wydrążeniu jednej czeesci ziemniaków.I tak mi sie rozwalają ze szok -trzymaja sie jako tako "kupy" ,ale sa poddatne na rozwalanie.Co zrobilam nie tak:) Ale smak im to wynagradza:D ha ha
OdpowiedzUsuńKurczę, nie mam pojęcia co może być przyczyną. Być może kwestia mąki?
UsuńWszystko robiłam co do minuty gotowałam jak w przepisie, składniki tez się zgadzaly, ale jeszcze nie raz je zrobię
UsuńMi też się porozwalały podczas gotowania i wcale długo nie gotowałam(; nie miałam mąki graham i dałam mąkę pełnoziarnistą pszenną,więc raczej chyba nie powinny się rozwalić,ale parę mniej rozwalonych zjadłam i były pyszne:)
OdpowiedzUsuńCzy można dodać mąkę orkiszową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńHmmm....a czy gotowanego brokuła można przechowywac w lodówce? Tak samo z pieczoną papryką
OdpowiedzUsuńStracą dużo wartości przez jedna noc w lodówce?
Zamierzam dodać je do lunchboxa i rano zabrać z dodatkami w pojemniku
Można :)
UsuńJaka inna maka mozna zastapic maske Graham?
OdpowiedzUsuńMoże być pełnoziarnista :)
UsuńMake 😊
OdpowiedzUsuń