Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/30

Kopytka z sosem brokułowo - szpinakowym

Składniki na dwie porcję:


Kopytka:
  • Ziemniaki - ok. 250 - 350 g
  • Mąka graham (typ 1850) - niecałe pół szklanki
  • Skrobia ziemniaczana - czubata łyżka

Sos brokułowo - szpinakowy:
  • Brokuł - ok. 200 g
  • Szpinak - ok. 70 g
  • Cebula - 1/2 małej sztuki
  • Czosnek - dwa ząbki 
  • Olej rzepakowy - łyżezka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sól, pieprz



Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę - dodajemy mąkę i skrobię ziemniaczaną (ciężko jest dokładnie określić ilość potrzebnej mąki - ja robię to w następujący sposób: przeciśnięte ziemniaki wkładam do miski, wyrównuje ich powierzchnię, dziele na 4 równe części, jedną wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę, a później dokładam skrobię i odłożone ziemniaki).
  • Zagniatamy ciasto - trzeba to zrobić jak najszybciej, ponieważ im dłużej będziemy zagniatać tym bardziej będzie klejące, a ciągłe podsypywanie mąki sprawi, że kopytka wyjdą twarde.
  • Z ciasta formujemy wałki, które kroimy po skosie - na kopytka ;)
  • Kopytka wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 2 minuty.
  • Przygotowujemy sos brokułowo - szpinakowy: posiekany drobno czosnek i cebulkę podsmażamy przez chwilę na oleju rzepakowym - dodajemy do nich szpinak - podsmażamy przez ok. 5 minut.
  • Brokuły gotujemy do miękkości.
  • Miksujemy szpinak i brokuły z dodatkiem jogurtu - jeżeli chcemy uzyskać rzadszy sos dolewamy odpowiednią ilość wody - doprawiamy do smaku.
  • Kopytka polewamy sosem brokułowo - szpinakowym.


Wartość odżywcza porcji kopytek z sosem brokułowo - szpinakowym:

  • Energia: 300 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 4,5 g
  • Węglowodany: 62 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,5 g
  • Cholesterol: 1,2 mg


Kopytka z sosem brokułowo - szpinakowym są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

16 komentarzy:

  1. O, kiedyś muszę takie zrobić :) Sos z moich ulubionych zielonych warzyw do mnie przemawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie ten sos! Do makaronu tez bedzie fajnie pasowal.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis, ślinka cieknie od patrzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koleżanka z pracy je zrobiła i były takie pyszne i mięciutkie, że padłam z wrażenia :) Mam nadzieję, że mi też takie wyjdą a i sos był bardzo dobry, więc przepis jak najbardziej udany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyycha dziś na obiad mialam ale mam jedno pytanie.Bo robilam tak na dwa dni-robilam tak jak pisalas ze tyle mąki po wydrążeniu jednej czeesci ziemniaków.I tak mi sie rozwalają ze szok -trzymaja sie jako tako "kupy" ,ale sa poddatne na rozwalanie.Co zrobilam nie tak:) Ale smak im to wynagradza:D ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczę, nie mam pojęcia co może być przyczyną. Być może kwestia mąki?

      Usuń
    2. Wszystko robiłam co do minuty gotowałam jak w przepisie, składniki tez się zgadzaly, ale jeszcze nie raz je zrobię

      Usuń
  6. Mi też się porozwalały podczas gotowania i wcale długo nie gotowałam(; nie miałam mąki graham i dałam mąkę pełnoziarnistą pszenną,więc raczej chyba nie powinny się rozwalić,ale parę mniej rozwalonych zjadłam i były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można dodać mąkę orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  8. Hmmm....a czy gotowanego brokuła można przechowywac w lodówce? Tak samo z pieczoną papryką
    Stracą dużo wartości przez jedna noc w lodówce?
    Zamierzam dodać je do lunchboxa i rano zabrać z dodatkami w pojemniku

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaka inna maka mozna zastapic maske Graham?

    OdpowiedzUsuń