Uwielbiam owsianki - ostatnio coraz częściej goszczą u mnie na śniadanie ;) Najbardziej lubię w nich możliwość niezliczonej liczby kombinacji dodatków - każda owsianka może być zupełnie inna, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. A poza tym uważam, że jest to zdecydowanie najzdrowsze z możliwych śniadań :)
Składniki na porcję:
- Płatki owsiane - 3 łyżki
- Otręby owsiane - łyżka
- Mleko - szklanka*
- Pomarańcza - pół sztuki
- Granat (mały) - pół sztuki
- Orzechy włoskie (grubo posiekane) - łyżka
- Cynamon, imbir - po szczypcie
- Cukier - łyżeczka (niekoniecznie)
*W przypadku osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym bądź ryżowym.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, otręby, cynamon i imbir wsypujemy do mleka - gotujemy przez 3 minuty.
- Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy rozdrobnioną pomarańczę, ziarenka granatu oraz orzechy włoskie.
Wartość odżywcza porcji owsianki:
- Energia: 391 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 55 g
- Błonnik pokarmowy: 5,7 g
- Cholesterol: 20 mg
Owsianka kolorowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;
oj tak, owsianki mają to do siebie, że mamy wiele możliwości jedzenia jej;D
OdpowiedzUsuńwypróbuj z jajkiem:d
A to ciekawe połączenie - nigdy nie próbowałam ;)
Usuń