Paulina Styś-Nowak dnia 2012/11/28

Owsianka kolorowa: pomarańczowo - granatowa ;)

Uwielbiam owsianki - ostatnio coraz częściej goszczą u mnie na śniadanie ;) Najbardziej lubię w nich możliwość niezliczonej liczby kombinacji dodatków - każda owsianka może być zupełnie inna, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. A poza tym uważam, że jest to zdecydowanie najzdrowsze z możliwych śniadań :)


A Wy jakie owsianki lubicie najbardziej?

 

Składniki na porcję:

  • Płatki owsiane - 3 łyżki
  • Otręby owsiane - łyżka
  • Mleko - szklanka*
  • Pomarańcza - pół sztuki
  • Granat (mały) - pół sztuki
  • Orzechy włoskie (grubo posiekane) - łyżka
  • Cynamon, imbir - po szczypcie
  • Cukier - łyżeczka (niekoniecznie)

*W przypadku osób na diecie wegańskiej lub z nietolerancją laktozy mleko krowie można zastąpić mlekiem sojowym bądź ryżowym.

 

 

Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane, otręby, cynamon i imbir wsypujemy do mleka - gotujemy przez 3 minuty.
  • Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy rozdrobnioną pomarańczę, ziarenka granatu oraz orzechy włoskie.


Wartość odżywcza porcji owsianki:

  • Energia: 391 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 55 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,7 g
  • Cholesterol: 20 mg


Owsianka kolorowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze:

  1. oj tak, owsianki mają to do siebie, że mamy wiele możliwości jedzenia jej;D
    wypróbuj z jajkiem:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe połączenie - nigdy nie próbowałam ;)

      Usuń