Paulina Styś-Nowak dnia 2012/12/01

Żytni makaron z pesto bazyliowo - migdałowym

Składniki na dwie porcje*:

  • Makaron żytni razowy - ok. 200g
  • Oliwa z oliwek extra virgin - ok. 100-150 ml
  • Płatki migdałów - 30g
  • Świeża bazylia - ok.30g
  • Parmezan - 30g
  • Czosnek - ząbek
  • Przyprawy: sól, pieprz
  • Orzechy włoskie - do posypania

*Z podanych ilości otrzymamy nieco więcej pesto niż na dwie porcje. Pesto można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, pamiętając by zalać wierzch cienką warstwą oliwy.

 

Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • W tym czasie przygotowujemy pesto - oliwę z oliwek, czosnek, płatki migdałów i listki bazylii miksujemy za pomocą blendera.
  • Do zmiksowanej masy dodajemy starty na małych oczkach parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy 1 łyżką pesto oraz posypujemy geubo posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Wartość odżywcza porcji żytniego makaronu z pesto bazyliowo - migdałowym:

  • Energia: 440 kcal
  • Białko: 11 g
  • Tłuszcz: 18,6 g
  • Węglowodany: 59 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,6 g
  • Cholesterol: 4 mg


Makaron żytni z pesto bazyliowo - migdałowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: żelaza, magnezu,cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze: