Składniki na dwie porcje*:
- Makaron żytni razowy - ok. 200g
- Oliwa z oliwek extra virgin - ok. 100-150 ml
- Płatki migdałów - 30g
- Świeża bazylia - ok.30g
- Parmezan - 30g
- Czosnek - ząbek
- Przyprawy: sól, pieprz
- Orzechy włoskie - do posypania
*Z podanych ilości otrzymamy nieco więcej pesto niż na dwie porcje. Pesto można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, pamiętając by zalać wierzch cienką warstwą oliwy.
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- W tym czasie przygotowujemy pesto - oliwę z oliwek, czosnek, płatki migdałów i listki bazylii miksujemy za pomocą blendera.
- Do zmiksowanej masy dodajemy starty na małych oczkach parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy 1 łyżką pesto oraz posypujemy geubo posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza porcji żytniego makaronu z pesto bazyliowo - migdałowym:
- Energia: 440 kcal
- Białko: 11 g
- Tłuszcz: 18,6 g
- Węglowodany: 59 g
- Błonnik pokarmowy: 7,6 g
- Cholesterol: 4 mg
Makaron żytni z pesto bazyliowo - migdałowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu,cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
Zakochałem się w tym pesto :)
OdpowiedzUsuńNigdy dotąd nie jadłam tak pysznego pesto :)
OdpowiedzUsuńile to mniej wiecej 30g bazyli???
OdpowiedzUsuń