Składniki na porcję:
- Płatki owsiane - 4 łyżki
- Mleko - szklanka
- Kakao ciemne - czubata łyżeczka
- Cukier - łyżeczka
- Banan - sztuka
- Suszona żurawina - łyżka
- Orzechy włoskie (posiekane) - łyżka
- Cynamon - szczypta
- Imbir - szczypta
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane, kakao, cukier, cynamon i imbir wsypujemy do mleka - gotujemy przez 3 minuty.
- Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojonego banana, żurawinę i orzechy.
Wartość odżywcza porcji owsianki:
- Energia: 485 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 76 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 18,4 mg
Sycąca owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, B12, kwasu foliowego;
podoba mi się dodatek imbiru i żurawiny, bardzo fajny miks smaków w tej owsiance :)
OdpowiedzUsuńW smaku przypomina mocno podrasowany budyń. Żurawina, banany i orzechy komponują się świetnie, smakują jeszcze lepiej :) Moja #1 owsianka :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam owsianki, a Twoja jest obłędna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam tą owsiankę, dzięki wielkie za przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszotka 😀 dziękuję za przepis 😊
OdpowiedzUsuń