Składniki na trzy porcje:
- Sucha ciecierzyca (cieciorka) - szklanka
- Cebula - pół średniej sztuki
- Czosnek - dwa ząbki
- Natka pietruszki (posiekana) - 3-4 łyżki
- Siemię lniane - łyżka
- Przyprawy: sól, chili, słodka papryka, tymianek
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez noc.
- Tuż przed przygotowaniem wodę odcedzamy i do cieciorki dodajemy pozostałe składniki.
- Całość miksujemy z pomocą blendera na jednolitą masę.
- Z masy formujemy spłaszczone kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Kotleciki pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 190˚C.
Falafele doskonale komponują się zarówno ze wszystkimi kaszami jak i ryżem, dlatego też wybór dodatków uzależniony jest od osobistych preferencji ;)
Ja kotleciki podałam z ryżem naturalnym oraz gotowanymi buraczkami - i dla takiej porcji obiadowej wyznaczone zostały poniższe wartości odżywcze.
Wartość odżywcza kotlecików z ciecierzycy z ryżem naturalnym i buraczkami:
- Energia: 408 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 5,5 g
- Węglowodany: 83 g
- Błonnik pokarmowy: 15g
- Cholesterol: 0 mg
Tak skomponowany posiłek jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
Świetny przepis! Właśnie takiej inspiracji poszukiwałam :) W końcu wersja pieczona i bez panierki. Dzisiaj mój pierwszy raz z ciecierzycą, więc trochę się obawiałam eksperymentować ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
www.wykipialmimakaron.blogspot.com
Nie wiem czy to oczywiste, że ciecierzycę trzeba ugotować, ale dopytuję, bo nie jest to w przepisie podane:) I ile kotlecików wychodzi z takiej ilości składników?
OdpowiedzUsuńDokładnie - ciecierzycę trzeba ugotować. Ok. 6 - 8 kotlecików ;)
UsuńPrzepraszam, czy te kotleciki zawsze wychodzą tak suche? Mnie się niestety pokruszyły :(
OdpowiedzUsuńNiestety kotleciki są dosyć suche :(
UsuńA czy mogę użyć ciecierzycy z puszki? Niestety jestem za słabo zorganizowana żeby robić dania z moczeniem nocnym składników ;) Jeśli można z puszki, to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńMoże być również konserwowa, w takiej samej ilości :)
UsuńZ moczonej nie wychodzą tak suche, polecam :)
UsuńZrobiłam. Były smaczne, ale rzeczywiście trochę za suche jak dla mnie i dosyć rozlatujące się. Jakbym dodała jajko byłyby bardziej mokre i sklejone?;)
OdpowiedzUsuńTak, to może pomóc :)
UsuńWczoraj zrobiłam te kotleciki, ale cieciorki nie gotowałam. Żyję :) Kotleciki były smaczne. Dzisiaj odgrzałam resztę i zjadłam z sosem pomidorowym i już nie były za suche :) Bardzo dobre i bardzo sycące.
OdpowiedzUsuńJaka jest kaloryczność samych kotlecików?
OdpowiedzUsuńwłaśnie jemy z narzeczonym kotleciki z ciecierzycy :) super dietetyczny przepis !!! już szukam następnych dań :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję :) Ostatnio robiłam falafele klasyczne (czyli smażone), i podstawową zasadą jest właśnie NIE gotowanie ciecierzycy po jej namoczeniu :) Zobaczę jak w tej wersji wyjdą pieczone. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu kotleciki. Są świetna alternatywą dla zwykłych mięsnych kotletów. I co jest w nich najlepszym to to, że można je modyfikować bez końca :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu kotleciki. Są świetna alternatywą dla zwykłych mięsnych kotletów. I co jest w nich najlepszym to to, że można je modyfikować bez końca :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńa ile kcal może mieć porcja samych falafeli (2 kotleciki)
OdpowiedzUsuństrzelam, że ok 200 kcal
UsuńSuper dziękuję
OdpowiedzUsuńCzy siemię można zastąpić chia? Niestety siemieniowe zapasy skończone :(
OdpowiedzUsuńdawaj chia ;)
Usuń