Składniki na ok. 15 pyz (5 porcji):
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - szklanka
- Mąka graham (typ 1850) - 3 szklanki
- Drożdże instant - opakowanie 7 gram
- Mleko - szklanka
- Olej rzepakowy - dwie łyżki
Sos truskawkowo - bananowy:
- Truskawki (mogą być mrożone) - dwie szklanki
- Banan - dwie sztuki
- Miód - dwie łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej, drożdże i ciepłe mleko - zagniatamy ciasto przez kilka minut do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (ja miskę z ciastem przykrywam ściereczką i wkładam do większej miski z ciepłą wodą).
- Po godzinie, z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki, które rozkładamy w odstępach na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką jeszcze na jakieś 20 minut (kulki będą jeszcze rosły).
- Po tym czasie do rondelka wlewamy niewielką ilość wody i wkładamy sitko do gotowania na parze - kluski umieszczamy na sitku w niewielkich odstępach i gotujemy partiami, pod przykryciem przez ok. 10 - 15 minut (w czasie gotowania nie odkrywamy przykrywki).
- Przygotowujemy sos: truskawki, banany i miód miksujemy na jednolitą masę.
Wartość odżywcza porcji razowych pyz drożdżowych z sosem truskawkowo - bananowym (3 pyzy):
- Energia: 429 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 88 g
- Błonnik pokarmowy: 12,5 g
- Cholesterol: 2 mg
Razowe pyzy drożdżowe z sosem truskawkowo - bananowym są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;
Dwie takie pyzy (ok.75g maki) to dwie porcje produktów zbożowych?
OdpowiedzUsuń