Składniki na trzy porcje:
Ciasto:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - dwie szklanki
- Drożdże instant - 7 gram
- Ciepła woda przygotowana - 2/3 szklanki
- Sól - 1/4 łyżeczki
- Cukier - szczypta
Farsz:
- Pieczarki - 8 sztuk
- Cebula - jedna duża sztuka
- Cukinia - pół sztuki
- Czerwona fasolka konserwowa - puszka
- Kukurydza konserwowa - pól puszki
- Koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżeczki
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, chili
Sposób przygotowania:
- Z mąki, drożdży, soli, cukru i wody zagniatamy ciasto do momentu aż będzie plastyczne.
- Ciasto wkładamy do miseczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut.
- Przygotowujemy farsz: na patelnie wlewamy 1/4 szklanki wody - wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Następnie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli (gdyby przywierały do patelni podlewamy niewielką ilością wody).
- Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę - wrzucamy na patelnie.
- Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy, opłukujemy pod bieżącą wodą (zwłaszcza fasolkę) i dorzucamy do duszących się warzyw.
- Warzywa mieszamy z koncentratem pomidorowym i doprawiamy do smaku.
- Ciasto dzielimy na 3 kulki, które rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na ciasto nakładamy farsz i zlepiamy na brzegach.
- Calzone pieczemy w temp. 180˚ przez ok. 20 minut.
Wartość odżywcza jednego razowego calzone:
- Energia: 372 kcal
- Białko: 18,7 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 78 g
- Błonnik pokarmowy: 16 g
- Cholesterol: 0 mg
Razowe calzone wegańskie jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;
A wiesz, że chyba nigdy nie jadłam calzone? Przypuszczam, że smakuje trochę jak pizza - mam rację? :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ;) Ciasto jest bardzo podobne.
UsuńUwielbiam takie zdrowe calzone, u siebie mam kilka przepisów :-)
OdpowiedzUsuńPolecam posmarowanie wierzchu jajkiem, dzięki czemu skórka pięknie ssię "zezłoci".
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
wegańskie a wygląda po prostu najlepiej na świecie (niektórzy myślą że bez mięsa to feee) :) dla mnie hicior, przepis zapisuję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
czy mogę zamieniać mąki typ 2000 i typ 1850 w przepisie tym i na domowy chlebek pita? Np. czy w tym przepisie moge użyc razowej typ 1850? Jesli tak to czy używam takich samych proporcji?
OdpowiedzUsuńMożna zamieniać, używamy takie same proporcje.
UsuńMąka o typie 1850 to graham, razowa ma typ 2000 :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń