Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/15

Owoce pod kruszonką

Składniki na trzy porcje:

  • Płatki żytnie - pół szklanki
  • Migdały (zmielone) - pół szklanki
  • Masło - 25 gram
  • Cukier - łyżka
  • Jabłko - jedna sztuka
  • Banan - jedna sztuka
  • Olej rzepakowy (do posmarowania kokilek)

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy masło z płatkami żytnimi, migdałami i cukrem.
  • Owoce obieramy - jabłko kroimy w kosteczkę, banana w plasterki - odkładamy kawałek do ozdobienia wierzchu deseru.
  • Kokilki smarujemy olejem rzepakowym.
  • Nakładamy warstwami kolejno: dwie łyżki kruszonki, jabłko, łyżkę kruszonki, banana, łyżkę kruszonki, ozdabiamy owocami.
  • Deser pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 - 30 minut.

Deser świetnie komponuje się z dżemem jagodowym ;)

Wartość odżywcza porcji owoców pod kruszonką:

  • Energia: 331 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 39 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 20,6 mg


Owoce pod kruszonką są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze: