Składniki na trzy porcje:
- Płatki żytnie - pół szklanki
- Migdały (zmielone) - pół szklanki
- Masło - 25 gram
- Cukier - łyżka
- Jabłko - jedna sztuka
- Banan - jedna sztuka
- Olej rzepakowy (do posmarowania kokilek)
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy masło z płatkami żytnimi, migdałami i cukrem.
- Owoce obieramy - jabłko kroimy w kosteczkę, banana w plasterki - odkładamy kawałek do ozdobienia wierzchu deseru.
- Kokilki smarujemy olejem rzepakowym.
- Nakładamy warstwami kolejno: dwie łyżki kruszonki, jabłko, łyżkę kruszonki, banana, łyżkę kruszonki, ozdabiamy owocami.
- Deser pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 - 30 minut.
Deser świetnie komponuje się z dżemem jagodowym ;)
Wartość odżywcza porcji owoców pod kruszonką:
- Energia: 331 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 20,6 mg
Owoce pod kruszonką są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego;
Jakie masło dodajemy ?
OdpowiedzUsuńzwykłe ;)
Usuń