Paulina Styś-Nowak dnia 2012/10/14

Szaszłyki z brokułową kaszą jęczmienną

Składniki na trzy porcje:


  • Kasza jęczmienna - szklanka
  • Brokuł - pół sztuki*

Szaszłyki:
  • Pierś z kurczaka - średnia sztuka
  • Papryka czerwona - średnia sztuka
  • Cukinia - pół sztuki
  • Pieczarki - 6 sztuk
  • Cebula - pół sztuki
  • Pomidorki cherry - 6 sztuk
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, curry

*Przyznam szczerze, że u siebie w lodówce znalazłam tylko 1/4 brokuła dlatego też nie jest on tak widoczny w kaszy ;)

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso kroimy na kawałeczki, zalewamy łyżką oleju i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie pieprz, sól, curry i czosnek).
  • Cukinię i paprykę kroimy w dowolne kształty, podobnie pieczarki i cebulę, które uprzednio obieramy ze skórki.
  • Nadziewamy mięso, warzywa i pieczarki na patyczki do szaszłyków - warzywa polewamy dodatkowo pozostałą marynatą z mięsa i ewentualnie oprószamy szczyptą soli.
  • Szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190˚C przez ok. 20 minut.
  • W tym samym czasie gotujemy kaszę jęczmienną i brokuła podzielonego na maleńkie różyczki (razem z kaszą) w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut.


Wartość odżywcza średniej porcji obiadowej (dwa szaszłyki + kasza):

  • Energia: 294 kcal
  • Białko: 19,8 g
  • Tłuszcz: 5,5 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Błonnik pokarmowy: 6,5 g
  • Cholesterol: 34,8 mg


Kasza jęczmienna z szaszłykami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

5 komentarzy:

  1. Jak smacznie i zdrowo :) Uwielbiam kaszę jęczmienną, a te dodatki są zdecydowanie w moim guście!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie warzywne szaszłyki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kalorii miałyby dwa szaszłyki bez kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robilam wczoraj wyszly pyszne warzywa chrupiace a mieso nie przesuszone no I kasza z brokulami pierwszy raz robilam wszystkim smakowalo. Dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! :)

      Usuń