Składniki na trzy porcje:
- Kasza jęczmienna - szklanka
- Brokuł - pół sztuki*
Szaszłyki:
- Pierś z kurczaka - średnia sztuka
- Papryka czerwona - średnia sztuka
- Cukinia - pół sztuki
- Pieczarki - 6 sztuk
- Cebula - pół sztuki
- Pomidorki cherry - 6 sztuk
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek, curry
*Przyznam szczerze, że u siebie w lodówce znalazłam tylko 1/4 brokuła dlatego też nie jest on tak widoczny w kaszy ;)
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na kawałeczki, zalewamy łyżką oleju i doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie pieprz, sól, curry i czosnek).
- Cukinię i paprykę kroimy w dowolne kształty, podobnie pieczarki i cebulę, które uprzednio obieramy ze skórki.
- Nadziewamy mięso, warzywa i pieczarki na patyczki do szaszłyków - warzywa polewamy dodatkowo pozostałą marynatą z mięsa i ewentualnie oprószamy szczyptą soli.
- Szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190˚C przez ok. 20 minut.
- W tym samym czasie gotujemy kaszę jęczmienną i brokuła podzielonego na maleńkie różyczki (razem z kaszą) w lekko osolonej wodzie przez ok. 15 minut.
Wartość odżywcza średniej porcji obiadowej (dwa szaszłyki + kasza):
- Energia: 294 kcal
- Białko: 19,8 g
- Tłuszcz: 5,5 g
- Węglowodany: 47 g
- Błonnik pokarmowy: 6,5 g
- Cholesterol: 34,8 mg
Kasza jęczmienna z szaszłykami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;
Jak smacznie i zdrowo :) Uwielbiam kaszę jęczmienną, a te dodatki są zdecydowanie w moim guście!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie warzywne szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńIle kalorii miałyby dwa szaszłyki bez kaszy?
OdpowiedzUsuńRobilam wczoraj wyszly pyszne warzywa chrupiace a mieso nie przesuszone no I kasza z brokulami pierwszy raz robilam wszystkim smakowalo. Dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! :)
Usuń