Składniki na porcję:
- Jajo - sztuka
- Ser żółty (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu) - ok. 50 g
- Szynka drobiowa - plasterek
- Pomidor - pół sztuki
- Ogórek konserwowy - sztuka
- Kukurydza konserwowa - łyżka
- Cebula - 1/4 małej sztuki
- Sałata lodowa - jeden - dwa liście
- Szczypiorek (posiekany) - łyżka
Sos:
- Oliwa z oliwek - łyżka
- Jogurt naturalny - łyżeczka
- Czosnek - mały ząbek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy sos - czosnek siekamy, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki.
- Jajo gotujemy na twardo.
- Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki i rozkładamy na talerzu.
- Na sałacie układamy jajo, ser i szynkę pokrojone w kostkę oraz pozostałe warzywa pokrojone wedle uznania.
- Sałatkę polewamy sosem.
Wartość odżywcza porcji sałatki farmerskiej:
- Energia: 344 kcal
- Białko: 23 g
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 10 g
- Błonnik pokarmowy: 1,7 g
- Cholesterol: 210,9 mg
Sałatka farmerska jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B2, B12, kwasu foliowego;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz