Składniki na blachę (ok. 20 porcji):
- Mąka pszenna graham (typ 1850)- 5 szklanek
- Jajo - dwie sztuki
- Mleko - szklanka
- Masło - ok. 80 gram
- Cukier - 3/4 szklanki
- Drożdże instant - 14 g (dwa opakowania)
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Śliwki - ok 400 gram
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól, miękkie masło pokrojone w kostkę.
- Na środku kopca robimy wgłębienie, do którego wrzucamy jajka i ciepłe mleko.
- Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Gdy ciasto urośnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na cieście rozkładamy kawałki śliwek.
- Drożdżówkę pieczemy w temp. 180˚C przez ok 45 minut.
Wartość odżywcza porcji drożdżówki ze śliwkami:
- Energia: 177 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 4,8 g
- Węglowodany: 32 g
- Błonnik pokarmowy: 3,7 g
- Cholesterol: 32 mg
Drożdżówka graham ze śliwkami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: żelaza, magnezu,cynku;
- Witamin: B1, PP, kwasu foliowego;
Drożdżówka graham - musi być super!:)
OdpowiedzUsuńAle musi być pyszna.. :)
OdpowiedzUsuńa czy mogłabym zastąpić mąkę graham na żytnią?;>
OdpowiedzUsuńObawiam się, że mógłby być problem z wyrośnięciem ciasta, ale osobiście nie próbowałam ;)
UsuńMoże najbezpieczniej byłoby zastąpić połowę mąki graham mąką żytnią :)
A czy smakiem przypomina tradycyjna drozdzowke?
OdpowiedzUsuńRaczej tak :)
UsuńZrobiłam wczoraj :) bardzo dobre i nawet dobrze wyrosło. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń