Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/26

Zapiekane koszyczki śniadaniowe

Koszyczki śniadaniowe mogą stanowić alternatywę dla codziennych, nudnych śniadań w postaci kanapek. Oczywiście wymagają nieco czasu do przygotowania więc z pewnością należą do śniadań weekendowych :) Najlepiej podawać je ze świeżymi warzywami, natomiast dopełnieniem takiego śniadania powinien być owoc.


Składniki na jeden koszyczek:

  • Chleb pełnoziarnisty - dwie kromki
  • Szynka drobiowa - dwa mniejsze lub jeden większy plasterek
  • Pomidor - plasterek
  • Ser żółty - plasterek
  • Jajo - sztuka
  • Szczypiorek
  • Olej rzepakowy (do wysmarowania kokilek)
  • Sól, słodka papryka


 

Sposób przygotowania:

  • Kokilkę smarujemy olejem rzepakowym (wystający szczypiorek widoczny na zdjęciach miał posłużyć do wyjęcia koszyczka z kokilki jednak pomysł ten okazał się nieudany gdyż szczypiorek się pokruszył, a koszyczek został w kokilce ;))
  • Spód wykładamy szynką tak, aby obejmowała również brzegi naczynia.
  • Następnie układamy warstwami chlebek (okrojony do odpowiedniej wielkości), plasterek pomidora, ser żółty i kromkę chleba.
  • Na wierzch rozbijamy małe jajo, które posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz doprawiamy do smaku.
  • Koszyczki zapiekamy w temp. 180˚ C przez ok. 10 minut (lepiej jednak kontrolować stopień ścięcia jajka).

Wartość odżywcza jednego koszyczka śniadaniowego :

  • Energia: 226 kcal
  • Białko: 18 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 16 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,8 g
  • Cholesterol: 241 mg

Koszyczki śniadaniowe są dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, B2, B6, B12, kwasu foliowego, PP;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. BARDZO CIEKAWY BLOG:) Koszyczki jutro u nas na śniadanko, bo mam wszystkie składniki:):) Pozdrawiam Olcyna

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszło pysznie, choć trochę modyfikowałam, zrobilam wszystko w większej formie, bo nie mialam tych malych naczynek i zamiast szczypioru, ktorego tez nie mialam dalam cebulkę, pycha:):) Olcyna

    OdpowiedzUsuń
  3. W poszukiwaniu zdrowych przepisów do pracy trafiłam na Twojego Bloga. Bardzo ale to bardzo się cieszę, że się tu znalazłam! Czekam na Twoją książkę jutro biorę się za wypróbowanie pierwszego przepisu! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest przepis na 1 porcje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jeden koszyczek :) Ilość koszyczków na porcją ustala się indywidualnie :)

      Usuń
  5. Mi się nie udało bo jajko nadal wodniste bardzo było :( a nie chciałam trzymać więcej niż 30 minut. Nie wiem czemu u mnie nie wyszło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy 30 minutach u mnie jajko jest sieczone na wiór... Może piekarnik nie grzeje z góry?

      Usuń