Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/27

Pierogi graham ze śliwkami

Składniki na 3 - 4 porcje (ok. 22 sztuk):


Ciasto:
  • Mąka graham (typ 1850) - dwie szklanki
  • Przegotowana letnia woda - ok. 3/4 szklanki

Nadzienie:
  • Śliwki węgierki - ok. 16 sztuk
  • Cukier - łyżeczka

Sos:
  • Śliwki węgierki - ok. 8 sztuk
  • Jogurt naturalny - trzy łyżki
  • Miód - łyżeczka
  • Cynamon - szczypta

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy nadzienie: ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy na ćwiartki, następnie mieszamy je z łyżeczką cukru.
  • Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
  • Ciasto dzielimy na pół - każdą połowę wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję śliwek i zlepiamy.
  • Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
  • Gdy pierogi się będą gotowały przygotowujemy sos: śliwki miksujemy z jogurtem, miodem i cynamonem.

Wartość odżywcza porcji 5 pierogów graham ze śliwkami:

  • Energia: 211 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 1,6 g
  • Węglowodany: 48 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 0,64 mg

Pierogi graham ze śliwkami są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B6, kwasu foliowego, PP;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz