Składniki na 3 - 4 porcje (ok. 22 sztuk):
Ciasto:
- Mąka graham (typ 1850) - dwie szklanki
- Przegotowana letnia woda - ok. 3/4 szklanki
Nadzienie:
- Śliwki węgierki - ok. 16 sztuk
- Cukier - łyżeczka
Sos:
- Śliwki węgierki - ok. 8 sztuk
- Jogurt naturalny - trzy łyżki
- Miód - łyżeczka
- Cynamon - szczypta
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy nadzienie: ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy na ćwiartki, następnie mieszamy je z łyżeczką cukru.
- Zagniatamy ciasto - dodając powoli do mąki letnią wodę do uzyskania odpowiedniej plastyczności.
- Ciasto dzielimy na pół - każdą połowę wałkujemy na cienki placek, z którego wycinamy krążki - na każdy krążek nakładamy porcję śliwek i zlepiamy.
- Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy przez ok. 8 minut.
- Gdy pierogi się będą gotowały przygotowujemy sos: śliwki miksujemy z jogurtem, miodem i cynamonem.
Wartość odżywcza porcji 5 pierogów graham ze śliwkami:
- Energia: 211 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 1,6 g
- Węglowodany: 48 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 0,64 mg
Pierogi graham ze śliwkami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B6, kwasu foliowego, PP;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz