Składniki na 12 sztuk:
- Mąka graham (typ 1850) - 1/2 szklanki
- Migdały (zmielone) - 1/2 szklanki
- Cukier - łyżka
- Masło (miękkie) - 3 łyżki
- Sól - szczypta
Masa serowa:
- Serek waniliowy - 400 g
- Brzoskwinie - 2 sztuki
- Żelatyna (lub agar - agar) - 3 łyżeczki
- Gorąca przegotowana woda - 1/4 szklanki
- Miód - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Wgłębienia w blaszce do muffinek wykładamy papierem do pieczenia (wystarczy pociąć papier na kwadraty odpowiedniej wielkości).
- Przygotowujemy ciasto - wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i zagniatamy ręką do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto rozkładamy do wgłębień w blaszce.
- Ciasto pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180˚ C.
- W tym czasie przygotowujemy masę serową: serek waniliowy mieszamy z jedną brzoskwinią pokrojoną w drobną kosteczkę.
- Drugą brzoskwinie, również pokrojoną w kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnie - dodajemy do niej łyżeczkę miodu i przez 5 - 10 minut podgrzewamy mieszając - pozostawiamy do ostygnięcia.
- Gdy ciasto się upiecze wyjmujemy je z piekarnika żeby ostygło - w tym czasie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy będzie chłodna dodajemy ją do masy serowej - całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na ciasto wyrównując górną powierzchnię.
- Serniczki umieszczamy w lodówce do momentu stężenia (ok. 2 godzin).
- Przed podaniem delikatnie zdejmujemy z nich papier do pieczenia i ozdabiamy brzoskwiniami z patelni.
Wartość odżywcza jednego mini serniczka :
- Energia: 152 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 8,5 g
- Węglowodany: 13 g
- Błonnik pokarmowy: 1,6 g
- Cholesterol: 16,9 mg
Mini serniczki z brzoskwiniami są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, B2, B12, kwasu foliowego;
Zrobiłem - niestety szału nie było :/ Chyba jedyny przepis na tej stronie jak na razie to wyrzucenia.
OdpowiedzUsuń