Składniki na porcję:
- Serek naturalny – trzy łyżki
- Maliny – pół szklanki
- Kiwi – sztuka
- Orzechy włoskie (posiekane) – trzy łyżeczki
- Płatki migdałów – łyżeczka
- Otręby owsiane – łyżeczka
- Miód – łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Serek mieszamy z miodem.
- Kiwi obieramy ze skórki i kroimy na plasterki, które następnie rozgniatamy widelcem – zostawiamy plasterek do przyozdobienia.
- Maliny opłukujemy na sitku i rozgniatamy widelcem – zostawiamy kilka malin do przyozdobienia.
- Orzechy i migdały siekamy i mieszamy z otrębami.
- Do przezroczystej szklanki nakładamy warstwami: serek, maliny, musli, serek, kiwi – górę ozdabiamy odłożonymi owocami.
Wartość odżywcza Rajskiego dzbanuszka:
- Energia: 230 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 9,5 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 6,3 g
- Cholesterol: 7,5 mg
Rajski dzbanuszek jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B2, B12, B6;
Jeśli nie dodałbym orzechów bo za nimi nie przepadam i np dodałbym zamiast tego rodzynki to ile to będzie kcal? Albo nic bym zamiast orzechów nie dodawała?
OdpowiedzUsuńBez orzechów i migdałów będzie ok. 180 kcal
UsuńWspaniały deser:) robiłam kilka razy i zawsze robił furorę:) super smakuje w wersji mango i truskawka.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast serka nadaje się jogurt grecki?? :)
OdpowiedzUsuńTak, może być :)
Usuń