Paulina Styś-Nowak dnia 2012/08/30

Sałatka z pieczonym kurczakiem w sezamie


Składniki na trzy porcje:

  • Pierś z kurczaka – sztuka
  • Mix sałat – 3 garście
  • Pomidorki cherry – 15 sztuk
  • Kukurydza konserwowa – 3 łyżki
  • Czerwona papryka – mała sztuka
  • Sezam – ok. 5 łyżek
  • Miód – łyżka
  • Przyprawy: sól, curry, słodka papryka, tymianek

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki – marynujemy ją w łyżce miodu i przyprawach – odstawiamy na godzinę do lodówki.
  • Mięso obtaczamy w sezamie i wkładamy do rękawa do pieczenia (jeżeli w miseczce pozostała jeszcze marynata to również wlewamy ją do rękawa) – kurczaka pieczemy w temp. 190˚C przez ok. 20 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa – sałatę myjemy i rozkładamy na talerzu, paprykę kroimy w cienkie paski i układamy na sałacie, pomidorki kroimy na połówki i rozrzucamy na talerzu razem z kukurydzą.
  • Na koniec dodajemy upieczonego kurczaka.

Wartość odżywcza porcji sałatki:

  • Energia: 183 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 11 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 29 mg

Sałatka z pieczonym kurczakiem w sezamie jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, potasu, żelaza;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, PP, B6;



Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze:

  1. Jak należy zrobić marynatę? tzn. jakie powinny być proporcje tych przypraw??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze dodaje o smaku i na oko ;) Nie ma określonych proporcji..

      Usuń