Składniki na dwie porcje:
- Jogurt naturalny – szklanka
- Maliny – szklanka
- Żelatyna – łyżeczka
- Cukier – 3 łyżeczki
- Gorąca woda – ¼ szklanki
Sposób przygotowania:
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie jogurt naturalny miksujemy z malinami i cukrem (zostawiamy część malin do przystrojenia).
- Do jogurtu dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną i ponownie miksujemy.
- Całość przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Gdy deser stężeje wykładamy go z filiżanki na talerzyk poprzez zanurzenie filiżanki na chwilę w gorącej wodzie – należy uważać, aby nie trwało to zbyt długo gdyż może dojść do nadmiernego rozpuszczenia deseru (tak jak to się zdarzyło w moim przypadku ;)).
- Deser polewamy i ozdabiamy świeżymi lub rozgniecionymi widelcem malinami.
Wartość odżywcza Panna Cotty malinowej:
- Energia: 113 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 2,5 g
- Węglowodany: 19 g
- Błonnik pokarmowy: 3,3 g
- Cholesterol: 9,6 mg
Panna Cotta malinowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, wapnia
- Witamin: C, B2, B12;
Mniej więcej przez ile godzin powinno tężeć?
OdpowiedzUsuńNajlepiej całą noc, ale po ok. 6 godzinach powinno być już gotowe.
UsuńWitam :-)
OdpowiedzUsuńCzy można zastąpić cukier np. syropem z agawy?
PS.: Uwielbiam Pani przepisy! A szczególnie zdrowe łakocie, bo mam słabość do słodyczy :-)
Można, ale proszę pamiętać, że z syropem z agawy również nie ma co szaleć ;)
Usuńa czy miód też dałby radę ? :)
Usuńmoże kogoś to zainteresuje, więc sama sobie odpowiem :) Zrobiłam z miodem i daje radę :)
UsuńO to dobrze wiedzieć :)
Usuń