Paulina Styś-Nowak dnia 2012/09/01

Lekka Panna Cotta malinowa

Składniki na dwie porcje:

  • Jogurt naturalny – szklanka
  • Maliny – szklanka
  • Żelatyna – łyżeczka
  • Cukier – 3 łyżeczki
  • Gorąca woda – ¼ szklanki

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia.
  • W tym czasie jogurt naturalny miksujemy z malinami i cukrem (zostawiamy część malin do przystrojenia).
  • Do jogurtu dodajemy wodę z rozpuszczoną żelatyną i ponownie miksujemy.
  • Całość przelewamy do filiżanek i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • Gdy deser stężeje wykładamy go z filiżanki na talerzyk poprzez zanurzenie filiżanki na chwilę w gorącej wodzie – należy uważać, aby nie trwało to zbyt długo gdyż może dojść do nadmiernego rozpuszczenia deseru (tak jak to się zdarzyło w moim przypadku ;)).
  • Deser polewamy i ozdabiamy świeżymi lub rozgniecionymi widelcem malinami.

Wartość odżywcza Panna Cotty malinowej:

  • Energia: 113 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 2,5 g
  • Węglowodany: 19 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,3 g
  • Cholesterol: 9,6 mg

Panna Cotta malinowa jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: magnezu, wapnia
  • Witamin: C, B2, B12;


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

7 komentarzy:

  1. Mniej więcej przez ile godzin powinno tężeć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej całą noc, ale po ok. 6 godzinach powinno być już gotowe.

      Usuń
  2. Witam :-)
    Czy można zastąpić cukier np. syropem z agawy?

    PS.: Uwielbiam Pani przepisy! A szczególnie zdrowe łakocie, bo mam słabość do słodyczy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale proszę pamiętać, że z syropem z agawy również nie ma co szaleć ;)

      Usuń
    2. a czy miód też dałby radę ? :)

      Usuń
    3. może kogoś to zainteresuje, więc sama sobie odpowiem :) Zrobiłam z miodem i daje radę :)

      Usuń
    4. O to dobrze wiedzieć :)

      Usuń