Wykorzystując trwający jeszcze sezon owocowy namawiam do przygotowania pysznego i sycącego deseru owocowego – powinien spodobać się każdemu, również miłośnikom czekolady ;)
Składniki na porcję:
- Gruszka – mała sztuka (ok. 100 g)
- Śliwki węgierki – 4 – 5 sztuk
- Ananas (świeży!) – plaster o grubości 2 cm
- Wafle ryżowe – sztuka
- Gorzka czekolada – 3 tafelki
- Mleko 1,5% - łyżka
- Migdały (płatki) lub orzechy włoskie (posiekane) – łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Gruszkę i ananasa obieramy i kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki – owoce kroimy na ćwiartki.
- Czekoladę podgrzewamy w mleku – gdy się dokładnie rozpuści dodajemy pokruszony wafel ryżowy – całość mieszamy*.
- Chrupki wykładamy na talerz i rozdzielamy w miarę możliwości – zostawiamy do przestygnięcia.
- Chrupki czekoladowe dodajemy do owoców – wszystko mieszamy i posypujemy migdałami lub orzechami.
*W wersji dla leniwych do owoców można po prostu dodać posiekane tafelki czekolady i pokruszone wafle ryżowe ;)
Wartość odżywcza porcji deseru:
- Energia: 227 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 44 g
- Błonnik pokarmowy: 4,4 g
- Cholesterol: 0,25 mg
Deser owocowy z chrupkami czekoladowymi jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, potasu;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B6;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz