Paulina Styś-Nowak dnia 2012/08/29

Deser owocowy z chrupkami czekoladowymi

Wykorzystując trwający jeszcze sezon owocowy namawiam do przygotowania pysznego i sycącego deseru owocowego – powinien spodobać się każdemu, również miłośnikom czekolady ;)

Składniki na porcję:

  • Gruszka – mała sztuka (ok. 100 g)
  • Śliwki węgierki – 4 – 5 sztuk
  • Ananas (świeży!) – plaster o grubości 2 cm
  • Wafle ryżowe – sztuka
  • Gorzka czekolada – 3 tafelki
  • Mleko 1,5% - łyżka
  • Migdały (płatki) lub orzechy włoskie (posiekane) – łyżeczka



Sposób przygotowania:

  • Gruszkę i ananasa obieramy i kroimy w kostkę, ze śliwek usuwamy pestki – owoce kroimy na ćwiartki.
  • Czekoladę podgrzewamy w mleku – gdy się dokładnie rozpuści dodajemy pokruszony wafel ryżowy – całość mieszamy*.
  • Chrupki wykładamy na talerz i rozdzielamy w miarę możliwości – zostawiamy do przestygnięcia.
  • Chrupki czekoladowe dodajemy do owoców – wszystko mieszamy i posypujemy migdałami lub orzechami.

*W wersji dla leniwych do owoców można po prostu dodać posiekane tafelki czekolady i pokruszone wafle ryżowe ;)


Wartość odżywcza porcji deseru:

  • Energia: 227 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 6 g
  • Węglowodany: 44 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,4 g
  • Cholesterol: 0,25 mg

Deser owocowy z chrupkami czekoladowymi jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, potasu;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B6;


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz