Składniki na trzy porcje:
- Pierś z kurczaka – sztuka
- Mix sałat – 3 garście
- Pomidorki cherry – 15 sztuk
- Kukurydza konserwowa – 3 łyżki
- Czerwona papryka – mała sztuka
- Sezam – ok. 5 łyżek
- Miód – łyżka
- Przyprawy: sól, curry, słodka papryka, tymianek
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paseczki – marynujemy ją w łyżce miodu i przyprawach – odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Mięso obtaczamy w sezamie i wkładamy do rękawa do pieczenia (jeżeli w miseczce pozostała jeszcze marynata to również wlewamy ją do rękawa) – kurczaka pieczemy w temp. 190˚C przez ok. 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa – sałatę myjemy i rozkładamy na talerzu, paprykę kroimy w cienkie paski i układamy na sałacie, pomidorki kroimy na połówki i rozrzucamy na talerzu razem z kukurydzą.
- Na koniec dodajemy upieczonego kurczaka.
Wartość odżywcza porcji sałatki:
- Energia: 183 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 11 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 29 mg
Sałatka z pieczonym kurczakiem w sezamie jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, potasu, żelaza;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, PP, B6;
Jak należy zrobić marynatę? tzn. jakie powinny być proporcje tych przypraw??
OdpowiedzUsuńZawsze dodaje o smaku i na oko ;) Nie ma określonych proporcji..
Usuń