Składniki na porcję:
- Banan – sztuka
- Brzoskwinia – sztuka
- Jagody – dwie łyżki
- Serek homogenizowany – dwie łyżki
- Miód – łyżeczka
- Migdały (płatki) – łyżka
Sposób przygotowania:
- Banana, brzoskwinię i łyżkę serka homogenizowanego miksujemy na jednolitą masę – nakładamy w salaterkę i zamrażamy.
- Przygotowujemy polewę jagodową – miksujemy jagody z łyżką serka homogenizowanego i miodem.
- Zamrożoną masę wyjmujemy z zamrażarki na 15 minut przed podaniem, kroimy na kawałeczki i ponownie blendujemy.
- Tak przygotowaną masę nakładamy do salaterki i polewamy sosem jagodowym lub malinowym, całość posypujemy płatkami migdałów.
Wartość odżywcza lodowego deseru owocowego:
- Energia: 225 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 4 g
- Węglowodany: 42 g
- Błonnik pokarmowy: 4,3 g
- Cholesterol: 4,5 mg
Lodowy deser owocowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B2, B6;
Bardzo dobre. W szczególności ta polewa mmmm :)
OdpowiedzUsuń