Składniki na trzy porcje:
- Brokuł – sztuka
- Papryka czerwona – sztuka
- Cebula – pół sztuki
- Czosnek – trzy ząbki
- Olej rzepakowy – łyżeczka
- Sok z cytryny – dwie łyżki
Sposób przygotowania:
- Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze przez ok. 10 minut.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy brokuła – całość podsmażamy jeszcze przez trzy minuty.
- Na patelnie wrzucamy paprykę i cebulę pokrojone w paski – dusimy wszystko jeszcze przez 5 minut. Warzywa powinny być chrupiące i mieć „żywy” kolor.
- Warzywa wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza porcji sałatki brokułowo - paprykowej:
- Energia: 71 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 12 g
- Błonnik pokarmowy: 4,6 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatka brokułowo - paprykowa jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B6;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz