Paulina Styś-Nowak dnia 2012/08/02

Chrupiąca sałatka brokułowo - paprykowa

Składniki na trzy porcje:

  • Brokuł – sztuka
  • Papryka czerwona – sztuka
  • Cebula – pół sztuki
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Olej rzepakowy – łyżeczka
  • Sok z cytryny – dwie łyżki

Sposób przygotowania:

  • Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze przez ok. 10 minut.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy brokuła – całość podsmażamy jeszcze przez trzy minuty.
  • Na patelnie wrzucamy paprykę i cebulę pokrojone w paski – dusimy wszystko jeszcze przez 5 minut. Warzywa powinny być chrupiące i mieć „żywy” kolor.
  • Warzywa wykładamy na talerz i skrapiamy sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza porcji sałatki brokułowo - paprykowej:

  • Energia: 71 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,6 g
  • Cholesterol: 0 mg

Sałatka brokułowo - paprykowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, wapnia;
  • Witamin: A, E,  C, kwasu foliowego, B6;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz