Składniki na porcję:
- Makaron razowy – ok. 80 g*
- Jagody – 3/4 szklanki
- Naturalny serek homogenizowany – 3 łyżki
- Cukier/miód – dwie łyżeczki
*Makaron znajdujący się na zdjęciu nie jest makaronem razowym, lecz niestety nie mogłam wówczas w pobliskim sklepie dostać pełnoziarnistego spaghetti – a jagody czekały ;)
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Jagody, serek i cukier zmiksować blenderem na gładką masę.
- Makaron polać sosem jagodowym i posypać łyżką jagód.
Wartość odżywcza jednej porcji spaghetti jagodowego:
- Energia: 477 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 90 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 12 mg
Spaghetti jagodowe (z makaronem pełnoziarnistym) jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, wapnia, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Czy można zastępować makarony razowe, w Pani przepisach, tymi z pszenicy Durum?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńPrzepraszam, może to i głupie pytanie ale jakie ma wartości odżywcze ten sos z jagód ?
OdpowiedzUsuńChodzi o kaloryczność i podstawowe składniki?
UsuńTak. :)
UsuńSam sos będzie miał ok. 156 kcal (33 g węglowodanów, 4 g białka i 2 g tłuszczu), ale to zależy od użytego serka ;)
Usuń