Składniki na dwie porcje:
- Czerwona borówka – szklanka
- Gruszki – dwie sztuki*
- Jogurt naturalny – 3 łyżki
- Cukier – cztery łyżeczki
*Bardzo ważne jest aby gruszki były słodkie i soczyste – moje niestety miały lekko gorzki posmak co przełożyło się również na smak koktajlu.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki miksujemy blenderem i… gotowe ;)
Wartość odżywcza porcji koktajlu borówkowo - gruszkowego:
- Energia: 142 kcal
- Białko: 2 g
- Tłuszcz: 1 g
- Węglowodany: 35 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
- Cholesterol: 2 mg
Koktajl borówkowo - gruszkowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B2, B12;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz