Składniki na jedną porcję:
- Makaron razowy Farfalle - 75g
- Ser twarogowy chudy - ok. 80g
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Cukier - łyżeczka
- Maliny - szklanka
- Miód - 1 i 1/2 łyżki
- Potarta skórka z cytryny - łyżeczka
- Ocet balsamiczny - łyżeczka
- Oliwa z oliwek - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Przygotowujemy twarożek poprzez zmieszanie sera, jogurtu i cukru.
- Przygotowujemy sos malinowy:
- Do garnka wlewamy ocet balsamiczny, miód, oliwę oraz dodajemy skórkę z cytryny - wszystko mieszamy i podgrzewamy.
- Następnie dodajemy maliny - rozgniatamy je widelcem, całość przez chwilę gotujemy.
- Tak przygotowany sos można przetrzeć przez sitko, aby usunąć pestki (ja tego nie robię, gdyż pestki są cennym źródłem błonnika pokarmowego ;)).
- Na talerzu układamy makaron, następnie twarożek i na sam koniec potrawę polewamy sosem malinowym.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 522 kcal
- Białko: 25 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 97 g
- Błonnik pokarmowy: 8,7 g
- Cholesterol: 3,2 mg
Farfalle z twarożkiem i sosem malinowym są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B2, B12;
Swietny blog
OdpowiedzUsuń