Składniki na 12 sztuk:
- Gorzka czekolada (minimum 70% kakao) -100g
- Woda przegotowana - 1/3 szklanki
- Miód - 3 łyżki
- Morele suszone - 100 g
- Rodzynki - 50 g (4 łyżki)
- Orzechy włoskie - 80 g
- Migdały - 50 g
- Cynamon - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Morele, orzechy i migdały drobno posiekać.
- Do garnka wlać wodę, miód oraz wrzucić czekoladę rozdrobnioną na tafelki - całość podgrzewać na małym ogniu (mieszając) dopóki czekolada się nie roztopi.
- Gdy powstanie gładka masa, zdjąć garnek z gazu i dodać pozostałe składniki - wszystko dokładnie wymieszać.
- Powstałą masę przełożyć do papierowych foremek (ja wykorzystałam papilotki i blachę do muffinek) i wstawić na 1 - 1,5 godziny do lodówki.
Wartość odżywcza jednego krążka czekoladowego:
- Energia: 168 kcal
- Białko: 3 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 21 g
- Błonnik pokarmowy: 2,3 g
- Cholesterol: 0 mg
Krążki czekoladowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, B2, B6, B12;
Pyszne, ale czy one twardnieją? Moje są miękkawe mimo trzymania w lodowce.
OdpowiedzUsuńDołączam się do powyższego pytania zanim sama spróbuje je zrobić.
OdpowiedzUsuńJa rozpuscilam czekolade w kapieli wodnej i bie dodawal wody. Czekoladki wyszly bardzo dobre. Jak domowa czekolada z bakaliami
OdpowiedzUsuńZgadza się, będzie zwarta konsystencja :)
Usuń