Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/09

Krążki czekoladowe

Składniki na 12 sztuk:

  • Gorzka czekolada (minimum 70% kakao) -100g
  • Woda przegotowana - 1/3 szklanki
  • Miód - 3 łyżki
  • Morele suszone - 100 g
  • Rodzynki - 50 g (4 łyżki)
  • Orzechy włoskie - 80 g
  • Migdały - 50 g
  • Cynamon - łyżeczka




Sposób przygotowania:

  • Morele, orzechy i migdały drobno posiekać.
  • Do garnka wlać wodę, miód oraz wrzucić czekoladę rozdrobnioną na tafelki - całość podgrzewać na małym ogniu (mieszając) dopóki czekolada się nie roztopi.
  • Gdy powstanie gładka masa, zdjąć garnek z gazu i dodać pozostałe składniki - wszystko dokładnie wymieszać.
  • Powstałą masę przełożyć do papierowych foremek (ja wykorzystałam papilotki i blachę do muffinek) i wstawić na 1 - 1,5 godziny do lodówki.

Wartość odżywcza jednego krążka czekoladowego:

  • Energia: 168 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 21 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,3 g
  • Cholesterol: 0 mg

Krążki czekoladowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

4 komentarze:

  1. Pyszne, ale czy one twardnieją? Moje są miękkawe mimo trzymania w lodowce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dołączam się do powyższego pytania zanim sama spróbuje je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja rozpuscilam czekolade w kapieli wodnej i bie dodawal wody. Czekoladki wyszly bardzo dobre. Jak domowa czekolada z bakaliami

    OdpowiedzUsuń