Sezon jagodowy w toku, więc i ja postanowiłam wybrać się na jagody ;) Wartość odżywcza tych owoców jest niesłychanie bogata – przy niskiej kaloryczności (45 kcal/100 g) dostarczają sporo potasu, żelaza, magnezu oraz witamin: C, E czy B6. Nie należy również zapominać o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego i niezwykle cennych antyoksydantach (więcej o wartościach
odżywczych jagód tutaj).
odżywczych jagód tutaj).
Z tego względu warto maksymalnie wykorzystywać wartości odżywcze jagód – dodawać je do różnych potraw (np. jogurtu naturalnego, owsianki, deserów, ciast razowych) lub też wymyślać całkiem nowe dania z udziałem czarnej jagody. Ja już mam kilka pomysłów – pierwszy poniżej ;)
Koktajl jagodowo - bananowy
Składniki na porcję (ok. 300 ml):
- Jagody - szklanka
- Banan - pół sztuki
- Jogurt naturalny - dwie łyżki
- Cukier - łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Jagody umyć, banana obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę.
Wartość odżywcza porcji koktajlu jagodowo - bananowego:
- Energia: 170 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 2 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 4 mg
Koktajl jagodowo - bananowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, wapnia;
- Witamin: E, C, B6;
Dziś na bank spróbuje ;-)
OdpowiedzUsuń