Paulina Styś-Nowak dnia 2012/07/14

Jagodowe muffinki razowe

Składniki na 12 muffinek:


  • Mąka pszenna razowa (typ 2000) - pół szklanki
  • Mąka żytnia razowa (typ 2000) - pół szklanki
  • Kakao - łyżka
  • Miód - cztery łyżki
  • Jajo - sztuka
  • Jogurt naturalny - szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
  • Otręby owsiane - 2/3 szklanki
  • Orzechy włoskie - garść (ok. 30 g)
  • Jagody - 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, otręby i orzechy).
  • Mieszamy składniki mokre (miód, jajo i jogurt).
  • Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy - do masy dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  • Wykładamy foremki papilotkami (w razie braku można użyć papieru do pieczenia) i nakładamy do nich ciasto na ok. 3/4 wysokości, wierzch posypujemy jagodami.
  • Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190ºC i pieczemy przez ok. 30 minut.

Wartość odżywcza jednej jagodowej muffinki razowej:

  • Energia: 113 kcal
  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 3 g
  • Węglowodany: 22 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,3 g
  • Cholesterol: 19,6 mg

Jagodowe muffinki razowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

2 komentarze:

  1. Zrobiłam :) Bardzo smaczne, odpowiednio słodkie ale raczej mniej niż bardziej. Dałam całą szklankę jagód wiec wyszły wilgotne ale jak najbardziej mi to odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ,tylko z mąki graham bo taką miałam pod ręką .Będą w sam raz na drugie śniadanie do kawy ; - ) Dziękuje i pozdrawiam , cieszę się ,że Pani wróciła

    OdpowiedzUsuń