Składniki na 12 muffinek:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - pół szklanki
- Mąka żytnia razowa (typ 2000) - pół szklanki
- Kakao - łyżka
- Miód - cztery łyżki
- Jajo - sztuka
- Jogurt naturalny - szklanka
- Proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- Otręby owsiane - 2/3 szklanki
- Orzechy włoskie - garść (ok. 30 g)
- Jagody - 3/4 szklanki
Sposób przygotowania:
- Mieszamy składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, otręby i orzechy).
- Mieszamy składniki mokre (miód, jajo i jogurt).
- Łączymy składniki suche z mokrymi - mieszamy - do masy dodajemy jagody i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
- Wykładamy foremki papilotkami (w razie braku można użyć papieru do pieczenia) i nakładamy do nich ciasto na ok. 3/4 wysokości, wierzch posypujemy jagodami.
- Muffinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190ºC i pieczemy przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednej jagodowej muffinki razowej:
- Energia: 113 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 22 g
- Błonnik pokarmowy: 4,3 g
- Cholesterol: 19,6 mg
Jagodowe muffinki razowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Zrobiłam :) Bardzo smaczne, odpowiednio słodkie ale raczej mniej niż bardziej. Dałam całą szklankę jagód wiec wyszły wilgotne ale jak najbardziej mi to odpowiada :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ,tylko z mąki graham bo taką miałam pod ręką .Będą w sam raz na drugie śniadanie do kawy ; - ) Dziękuje i pozdrawiam , cieszę się ,że Pani wróciła
OdpowiedzUsuń