Składniki na sześć pizzerinek:
Ciasto:
- Mąka razowa typ 2000 (lub graham typ 1850) - dwie szklanki
- Drożdże suszone (instant) - opakowanie 7 gramowe
- Ciepła woda przegotowana - 3/4 szklanki
- Olej rzepakowy - 6 łyżek
- Sól - płaska łyżeczka
- Cukier - łyżeczka
Podkład:
- Pomidory - cztery sztuki
- Czosnek - trzy ząbki
- Olej rzepakowy - jedna łyżka
- Przyprawy - bazylia, oregano, sól, pieprz, słodka papryka
Góra - ulubione dodatki, ja najbardziej lubię pizzę w stylu hawajskim dlatego też używam*:
- Ser żółty - plaster
- Szynka (chuda) - plasterek
- Kukurydza - łyżka
- Ananas (najlepiej świeży) - pół plastra
- Pieczarki - pół sztuki
- Cebula - pół małej sztuki
* Podana ilość składników jest przeznaczona na jedną pizzerinkę.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto wymieszać w misce, a następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść - podsypać niewielką ilością mąki. Uwaga: ciasto z mąki razowej musi być wilgotne - w przeciwnym wypadku, gdy będzie suche, pizzerinka będzie twarda jak kamień!
- Wyrobione ciasto umieścić w misce i zostawić na godzinę, aby wyrosło.
- W tym czasie przygotować podkład (sposób przyrządzania niżej).
- Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 6 części - każdą ułożyć i rozgnieść palcami na kształt koła, na papierze do pieczenia.
- Na ciasto nałożyć przygotowany podkład pomidorowy oraz ulubione dodatki (oprócz sera żółtego, który należy dodać 5 minut przed końcem pieczenia).
- Pizzerinki piec w sumie przez 20 minut w temp. ok. 200°C.
Podkład:
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem rzepakowym.
- Do tego dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę, a także przyprawy (nie żałować, ponieważ podkład jest kluczem do sukcesu dobrej pizzy ;))
- Wszystkie składniki dusić jeszcze przez ok. 10 minut - tak aby powstał sos o jednolitej konsystencji.
Wartość odżywcza jednej pizzerinki:
- Energia: 342 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 16 g
- Węglowodany: 44 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
- Cholesterol: 12 mg
Pizzerinki razowe w stylu hawajskim są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku i żelaza;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6, niacyny;
Całkiem całkiem; niestety ciasto czyli to co odróżnia te pizzerinki od tradycyjnych nie urosło mi odpowiednio. Wciąż dla mnie nieodkrytą tajemnicą wszechświata jest dlaczego stosując podobne metody ciasto czasem wychodzi, a czasem nie.
OdpowiedzUsuńPyszności! Zrobiłam wczoraj i wyszły idealne <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiec je z termoobiegiem czy góra dół?
OdpowiedzUsuń