W końcu nadszedł długo wyczekiwany sezon na truskawki , więc korzystajmy z tego ile się da – tym bardziej, że wartości odżywcze truskawek są nieocenione ;) Owoce te przy bardzo niskiej kaloryczności cechują się ogromną zawartością witaminy C. Ponadto są dobrym źródłem kwasu foliowego, witaminy B2, B6, potasu oraz magnezu.
Przepis na spaghetti truskawkowe:
Składniki na jedną porcję:
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty - ok. 60 g
- Truskawki - szklanka
- Jogurt naturalny - dwie łyżki
- Suszone daktyle - 2 - 4 sztuki
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Gdy makaron się gotuje przygotowujemy sos truskawkowy.
- Truskawki miksujemy z jogurtem i daktylami*
- Ugotowany makaron przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem truskawkowym.
*W ten sam sposób można przygotować przepyszny koktajl truskawkowy. Ewentualnie można dodać odrobinę mleka, aby rozrzedzić koktajl.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 340 kcal
- Białko: 10 g
- Tłuszcz: 3 g
- Węglowodany: 72 g
- Błonnik pokarmowy: 5 g
- Cholesterol: 27 mg
Spaghetti truskawkowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza;
- Witamin: C, kwasu foliowego, B6, B2, B12;
Uwielbiam makaron z truskawkami od dziecka :-) polecam . Tylo teraz dzięki Twojej stronie jadam makaron pełnoziarnisty
OdpowiedzUsuńJa zawsze do takiego "sosu" truskawkowego jadłam świderki, nigdy ze spaghetti, ale w sumie why not :D dobry do tego jest np. makaron arrighi, najchętniej używam go w kuchni do takich dań. Szkoda, że truskawki jeszcze drogie, na pewno w lato przygotuję według Twego przepisu!
OdpowiedzUsuńPyszne szybkie danie.
OdpowiedzUsuńMniam!!Pychota!
OdpowiedzUsuń