Paulina Styś-Nowak dnia 2012/05/05

Kapuściane kotleciki

Składniki na dwie porcje (4 kotleciki):

  • Kwaszona kapusta - ok. 150 g
  • Otręby owsiane - pół szklanki
  • Jajko - jedna sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Sól, pieprz oraz ulubione przyprawy (do smaku)

Sposób przygotowania:

  • Kapustę odsączyć (ale nie całkowicie, wówczas kotleciki będą wilgotniejsze oraz smaczniejsze) i pokroić w miarę drobno.
  • Do kapusty dodać otręby, jajko olej i przyprawy - wszystko wymieszać.
  • Z powstałej masy uformować małe kotleciki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w piekarniku w temp. 180 - 200˚przez ok. 25 minut.

 Wartość odżywcza porcji (2 kotleciki):

  • Energia: 95 kcal
  • Białko: 4,6 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 1,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,5 g
  • Cholesterol: 108 mg

Kapuściane kotleciki są dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: magnezu, cynku i żelaza;
  • Witamin: C, E, kwasu foliowego, B2, B12,
  • Beta-glukanów zawartych w otrębach owsianych;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

6 komentarzy:

  1. Całkiem smaczne i mocno pożywne. 2 kotleciki + ogórek + trochę kukurydzy i czuję się przepełniony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny posiłek: błonnik-prebiotyk, kapucha-probiotyk = synbiotyk

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę o przeliczenie jeszcze raz kalorii, bo wg mnie jest ich znacznie mniej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wypłukałam kapusty i wyszły mi takie kwaśne że nie dało się zjeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kapusta bardzo kwaśna to faktycznie trzeba ją wypłukać.

      Usuń