Składniki na dwie porcje (4 kotleciki):
- Kwaszona kapusta - ok. 150 g
- Otręby owsiane - pół szklanki
- Jajko - jedna sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz oraz ulubione przyprawy (do smaku)
Sposób przygotowania:
- Kapustę odsączyć (ale nie całkowicie, wówczas kotleciki będą wilgotniejsze oraz smaczniejsze) i pokroić w miarę drobno.
- Do kapusty dodać otręby, jajko olej i przyprawy - wszystko wymieszać.
- Z powstałej masy uformować małe kotleciki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku w temp. 180 - 200˚przez ok. 25 minut.
Wartość odżywcza porcji (2 kotleciki):
- Energia: 95 kcal
- Białko: 4,6 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 1,2 g
- Błonnik pokarmowy: 1,5 g
- Cholesterol: 108 mg
Kapuściane kotleciki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku i żelaza;
- Witamin: C, E, kwasu foliowego, B2, B12,
- Beta-glukanów zawartych w otrębach owsianych;
Całkiem smaczne i mocno pożywne. 2 kotleciki + ogórek + trochę kukurydzy i czuję się przepełniony :)
OdpowiedzUsuńIdealny posiłek: błonnik-prebiotyk, kapucha-probiotyk = synbiotyk
OdpowiedzUsuńProszę o przeliczenie jeszcze raz kalorii, bo wg mnie jest ich znacznie mniej.
OdpowiedzUsuńZgadza się - już poprawiam ;)
UsuńNie wypłukałam kapusty i wyszły mi takie kwaśne że nie dało się zjeść.
OdpowiedzUsuńJeśli kapusta bardzo kwaśna to faktycznie trzeba ją wypłukać.
Usuń