Paulina Styś-Nowak dnia 2012/02/29

Hamburger domowy - prosty i zdrowy ;)

 

Składniki:

  • Mięso wołowe mielone (100g) – najlepiej zmielone samodzielnie;
  • Ulubione przyprawy (ja używam pieprzu, soli i słodkiej papryki);
  • Duża bułka graham (ok. 60 - 90 g);
  • Przecier pomidorowy (2 łyżeczki);
  • Sos czosnkowy (2 łyżeczki);
  • Warzywa (ulubione) – ja wybieram:
    • liść sałaty;
    • 2 plasterki pomidora
    • ¼ czerwonej małej papryki;
    • ¼ małej cebuli;
    • ogórek kiszony bądź konserwowy;
    • pół rzodkiewki;
     

    Sposób przygotowania:


    • Mięso mieszamy dokładnie z przyprawami i formujemy kotleta. Pieczemy go w piekarniku na papierze do pieczenia (bez dodatku tłuszczu) w temp. 200˚C przez ok. 15 minut.
    • Przygotowujemy pozostałe składniki: przepoławiamy bułkę i kroimy warzywa.
    • 5 minut przed końcem pieczenia kotleta dokładamy do piekarnika przepołowioną bułkę, aby się nagrzała.
    • Po wyjęciu mięsa z piekarnika usuwamy tłuszcz z jego powierzchni za pomącą ręczników papierowych.
    • Następnie komponujemy całego hamburgera.




    SOS CZOSNKOWY


    (najlepiej przygotować go kilka godzin wcześniej żeby zdążył się „przegryźć”)

    Składniki:

    • Gęsty jogurt naturalny (2 łyżki)
    • Czosnek (1/2 – 1 ząbek czosnku)
    • Przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, sól;

    Sposób przygotowania:


    • Czosnek przeciskamy przez praskę, bądź drobno siekamy.
    • Mieszamy dokładnie majonez, jogurt i czosnek, a następnie doprawiamy do smaku.

    Chcesz zdrowo schudnąć?

    Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

    Pobierz za darmo

    26 komentarzy:

    1. Własnie robie tego pysznego zdrowego hamburgera :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Wszystko ok, tylko przy składnikach do sosu nie wspomniałaś o majonezie. Hamburger smaczny - siostra z koleżanką wcinały, aż się uszy trzęsły :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Robię sos bez majonezu ;) Ewentualnie z dodatkiem musztardy - pycha ;)

        Usuń
    3. brakuje podanych wartości odżywczych :(

      OdpowiedzUsuń
    4. ja mam pytanie, do czego stosujemy przecier pomidorowy? Bo nie jest to sprecyzowane:)

      OdpowiedzUsuń
    5. a można prosić o ilość kalorii, ile m tłuszczu, białka i welowodanów?

      OdpowiedzUsuń
    6. Co z tymi wartościami odzywczymi?? :-)

      OdpowiedzUsuń
    7. Można prosić o wartości odżywcze?

      OdpowiedzUsuń
    8. Sprawdziłam ile kalorii ma 1 cheesburger w mcd. I się okazało, że ma mniej niż ten "dietetyczny"...
      Mcd.-305
      "Dietetyczny"- 380...

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mówimy o tej malusieńkiej napompowanej bułeczce z małą ilością mięsa (100g na pewno tam nie ma) i koktajlem dodatków smakowo - zapachowych?

        Usuń
      2. Błagam. Kaloria kalorii nie równa . Jeżeli porownujesz zdrowa żywność do czystej chemii , bo tam nawet ogórki są przetwarzane to smacznego Ci życzę.

        Usuń
    9. Aaaa i zapomniałam dopisać, że właśnie zabieram się do robienia tego ,,bardzo kalorycznego hamburgera'' ;)

      OdpowiedzUsuń
    10. Czy taki hamburger nadaje się na kolację?

      OdpowiedzUsuń
    11. Witam. Mam pytanie odnośnie mięsa czy można zamienić na wieprzowe i jak zmieni
      się kaloryczność tego dania.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można, kaloryczność będzie podobna jeśli użyjesz chudej części (np. schabu)

        Usuń
    12. Czy do mięsa dodajemy oprócz przypraw jajko i bułkę tartą?

      OdpowiedzUsuń
    13. czy to są składniki na jedną porcję ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. tak, albo pół porcji - zależy kto ile może zjeść ;)

        Usuń
    14. Mmmm, wygląda naprawdę imponująco i kolorowo. Myślę że to może być dobra, domowa wersją roadamerican.pl/burgery/, które naprawdę uwielbiam i nie jestem w stanie im się oprzeć, zwłaszcza będą na diecie. Swoją drogą- mają tam przepyszną wersję z serem kozim. Uważasz że taka wersja jest bardziej fit niż tradycyjny burger? Bo przyznam że to mój ulubiony i chętnie nim "grzeszę" :D

      OdpowiedzUsuń