Migdałowe ciasteczka z czekoladą | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/09/28

Migdałowe ciasteczka z czekoladą

Super ciacha, coś w stylu piegusków. Do kawki na jesienne popołudnie jak znalazł :)



Składniki na 20 sztuk:

  • Mąka gryczana - 1 1/3 szklanki
  • Migdały zmielone na mąkę - 1 szklanka
  • Miód - 4 łyżki
  • Jajko
  • Dojrzały banan
  • Gorzka czekolada - pół tabliczki (50g)


Sposób przygotowania:

  • Banan zmiksuj. Czekoladę posiekaj.
  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Formuj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem o pieczenia.
  • Ciasteczka możesz oprószyć dla ozdoby słupkami lub płatkami migdałów.
  • Piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 minut.


Wartość odżywcza jednego ciasteczka migdałowego z czekoladą:

  • Energia: 49 kcal
  • Białko: 2 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 10 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,7 g


Ciasteczka migdałowe z czekoladą są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

11 komentarzy:

  1. Jakiej innej mąki można użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podejrzewam, że wyjdą z każdej, tylko będą miały inny posmak, gryczana ma specyficzny smak :)

      Usuń
    2. To prawda - specyficzny, ale w tych ciasteczkach jest rewelacyjna. Zastanawiałam się czy aby nie zamienić, bo rodzinka nie zechce... Jednak to byłby duuuży błąd. Te ciasteczka są wprost obłędne. :)

      Usuń
  2. Od jakiego wieku mozna podawac dziecku wypieki, do ktorych uzyto miod?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy masło orzechowe jest lekkostrawne? Co sądzi Pani o moczeniu orzechów przed spożyciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedziałam na to pytanie przy przepisie na masło orzechowe.

      Usuń
  4. Wyszły suuuper. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń