Tarta z fetą i szparagami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/05/23

Tarta z fetą i szparagami

Szparagi to mega zdrowe warzywa! U mnie w domu nie cieszą się zbyt dużą popularnością, ale w takiej tarcie z powodzeniem je przemycam nawet największym przeciwnikom szparagów. 

Na szczęście Antoś ochoczo próbował szparagów (dowód na końcu wpisu) i był to jeden z pierwszych nowych produktów. Bardzo się cieszę, że moment rozszerzanie diety przypadł właśnie na sezon kiedy to będzie mnóstwo pysznych warzyw i owoców!


Składniki na formę o średnicy 28 cm:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 60g masła
  • 2 szczypty soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Farsz:
  • 4 jajka
  • 1 kostka półtłustego sera typu feta (270g)
  • pęczek szparagów
  • pół czerwonej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • sporo pieprzu
  • pęczek szczypiorku


Sposób przygotowania:

  • Zagnieć ciasto z podanych składników i wstaw na godzinę do lodówki.
  • Wyłóż ciastem formę do tarty, podziurkuj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 15 minut.
  • W tym czasie wymieszaj jajko z fetą (kawałek odłóż do posypania) i sporą ilością pieprzu.
  • Jajeczną masę wylej na podpieczony spód, poukładaj warzywa i oprósz pokruszoną fetą.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 40 minut.
  • Podawaj ze szczypiorkiem.



Wartość odżywcza 1 kawałka (1/8 całości):

  • Energia: 311 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 16 g
  • Węglowodany: 25 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Tarta z fetą i szparagami jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

8 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam szparagów, boję się że jak zrobię to cała się zmarnuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do odważnych świat należy :) W tej tarcie nie są jakoś mocno wyczuwalne nawet dla osób, które ich nie lubią. Więc powinny przejść ;)

      Usuń
    2. Szparagi są przepyszne mmmmm

      Usuń
  2. Antos jest przeuroczy��

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY masło można zamienić na olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń