Pasta z zielonej soczewicy i groszku | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/04/18

Pasta z zielonej soczewicy i groszku

Jak już przejecie wszystkie świąteczne mięsa i pieczenie to zróbcie dla odmiany lekką pastę z soczewicy :)


Składniki:

  • Zielona soczewica - 3/4 szklanki
  • Zielony groszek mrożony - 2 szklanki
  • Migdały - garść
  • Sok z cytryny - 3 - 4 łyżki
  • Woda ok. 10 łyżek
  • Pół pęczka pietruszki (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Soczewicę ugotuj w 1,5 szklanki wody (czas gotowania o ok. 40 minut).
  • Groszek zalej na 3 minuty wrzącą wodą.
  • Zmiksuj wszystkie składniki na pastę i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza 1/4 całej pasty:

  • Energia: 217 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 4,5 g
  • Węglowodany: 19 g
  • Błonnik pokarmowy: 15 g


Pasta z zielonej soczewicy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

3 komentarze:

  1. super:) ja miałam taką z samego groszku na świątecznym stole ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką pastę zawsze warto się skusić :-)

    OdpowiedzUsuń