Grillowany pstrąg z brokułowym puree i warzywami w miodowej marynacie | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/03/02

Grillowany pstrąg z brokułowym puree i warzywami w miodowej marynacie

Jaki jest najszybszy i najsmaczniejszy sposób na pstrąga? Oczywiście grillowanie. Wystarczy skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i solą i wrzucić na patelnię po 5 minut z każdej strony. Do tego puree z dodatkiem brokuła i pieczone warzywa korzeniowe - pycha!



Składniki na 4 porcje:

  • Filety z pstrąga - ok. 600g
  • Sól, pieprz, sok z cytryny
  • Ziemniaki - 8 sztuk
  • Brokuły - sztuka
  • Kefir naturalny - 4 łyżki
  • Świeżo zmielony pieprz 
  • Marchew - 8 sztuk
  • Korzeń pietruszki - 4 sztuki
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Miód - "czubata" łyżka 
  • Olej sojowy - łyżka
  • Słodka papryka - pół łyżeczki


Sposób przygotowania:

  • Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pierzem. Odstaw do lodówki na godzinę (może być tez na całą noc).
  • Rybę ugrilluj na patelni do grillowania (po 5 minut na każdą stronę).
  • Ziemniaki ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj różyczki brokułów. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładkie puree z dodatkiem kefiru i pieprzu.
  • Warzywa obierz i posiekaj w słupki. Dodaj do nich miód, sos sojowy i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć do naczynia ceramicznego i piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 25 minut (niech będą jeszcze chrupiące).


Wartość odżywcza obiadu:

  • Energia: 605 kcal
  • Białko: 43 g
  • Tłuszcz: 19 g
  • Węglowodany: 65 g
  • Błonnik pokarmowy: 24 g


Tak skomponowany obiad jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

17 komentarzy:

  1. Przepysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to cudnie wygląda :) Chciałabym prosić o jakieś przepisy z owocami morza,jeśli można,przeszukałam już wszystkie kategorie i spisałam sobie trochę dań (2 już przetestowane-CUDOWNE), ale nie znalazłam niczego z owocami morza.Byłabym bardzo wdzięczna,pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie jakoś tak nie jadamy owoców morza - chyba nikt u mnie nie lubi...

      Mimo wszystko postaram się do nich przekonać i kiedyś coś zaproponować ;)

      Usuń
    2. A ja za to właśnie lubię Pani blog :) że nie ma jakichś wymyślnych cudów, za którymi trzeba zjeździć pół województwa by je kupić, czego nie można powiedzieć o innych tego typu blogach. Prosto, szybko i smacznie- super!

      Usuń
    3. Dziękuję pięknie :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Kurczę, a te sztuki marchewki, pietruszki itp. to ile mają gramm? Sztuka sztuce nierówna;) i jak tu kcl obliczać. Podawaj kochana w miarach standardowych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No przecież nie będziemy się rozdrabniać o 50g marchewki czy pietruszki ;) To i tak są bardzo małe ilości kalorii, których akurat nie trzeba się bać - śmiało można zjeść nawet po dwie sztuki ;)

      Usuń
    2. Korzystając głównie z przepisów Pani Pauliny nie trzeba liczyć kalorii a waga stopniowo pomalutku spada :) powiedziałabym po amatorsku, że ilość kalorii tu nie ma znaczenia a raczej ich jakość :)

      Usuń
  4. pa ja nie dorobilam się jeszcze patelni do grillowania, można upiec albo usmażyć? Jak długo? Nie umiem przyrzadzac ryb, ratunku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i upiec w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym, ok. 180 stopni C przez 15 - 20 min) i usmażyć na delikatnie natłuszczonej zwykłej patelni :)

      Usuń
  5. Witam. Pstrag np.teczowy czy strumieniowy jest bardzo zdrową rybą (przynajmniej tak wyczytałam). Nie zawiera może tyyle dobroci co łosoś,ale jednak. A jak jest z łososiowym pstrągiem? Czy ta odmiana tez jest tak zdrowa i wartosciowa?
    To moja ulubiona ryba i mogłabym sie dać za nią pokroić....ale zależy mi na zdrowiu,bardzo. Dlatego proszę o pomoc i szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam z łososiem. Boże, jakie pyszne :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń