Kapusta czerwona duszona z jabłkami | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/10/25

Kapusta czerwona duszona z jabłkami

Czy ktoś w ogóle przygotowuje cokolwiek z czerwonej kapusty? Jest to tak wspaniałe jesienne warzywo, a kompletnie pomijane w kuchni. No to przynajmniej podajmy ją jako warzywny dodatek do obiadu :)


Składniki na 6 porcji:

  • Czerwona kapusta - pół średniej główki (ok. 800g)
  • Jabłka - 2 sztuki
  • Cebula - 1 sztuka
  • Woda - 1/2 - 3/4 szklanki
  • Kora cynamonu - sztuka (lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku)
  • Liść laurowy - 1 sztuka
  • Ocet jabłkowy - 2 łyżki
  • Miód - łyżka
  • Olej lub oliwa - łyżka
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kapustę poszatkuj i wrzuć do garnka. Dodaj wodę, liścia laurowego i korę cynamonu - duś do miękkości.
  • W międzyczasie do duszącej się kapusty dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz zeszkloną na oleju/oliwie cebulę.
  • Gdy kapusta będzie miękka dodaj ocet, miód oraz sól i pieprz do smaku.


Wartość odżywcza porcji duszonej kapusty z jabłkiem:

  • Energia: 93 kcal
  • Białko: 3 g
  • Tłuszcz: 2 g
  • Węglowodany: 15 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g


Duszona czerwona kapusta z jabłkiem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

19 komentarzy:

  1. A Pani Paulino z czym mozna to zjeść, żeby dobrze skomponowac np. obiad? Czy to raczej danie kolacjowe? Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką duszoną kapustę traktujemy jako warzywny dodatek do obiadu, tak jak surówkę z marchewki, surówkę z kwaszonej kapusty, gotowane brokuły itd. itp. ;)

      Usuń
  2. W słoiku w Lidlu gotową kupować można. Kiedyś sama drobniutko szatkowałam bo na tym obrazku jest za grubo. U nas na Śląsku prawie w każdym domu to dodatek do niedzielnego obiadu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam Lidla w swoim mieście, ciekawe jaki skład ma taka kapusta (szczególnie jeśli chodzi o ilość cukru).

      Zgadza się - jest za grubo. Nie chciało mi się drobić ;)

      Usuń
    2. e tam za grubo!jak ma się zdrowe zęby to można pogryźć ;P

      Usuń
  3. Moje pytanie bedzie troche z innej beczki;) ale moze mi Pani odpowie. Jak to jest z tą pestka awokado-mozna ja jesc czy nie?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz spotykam się z takim pomysłem. Nie jadłam i nie mam pojęcia czy można ;)

      Usuń
    2. Ja rowniez slyszalam, ze mozna ta pestke spozywac. Co wiecej, ze ma w sobie najwiecej wartosci odżywczych z calego owocu. POdobno nalezy ja najpierw wysuszyc, a potem mozna np. scierac i dodawac do roznych dan.

      Usuń
  4. :) kilka dni temu szperałam po "internecie" i znalazlam taki wpis. Po wygooglowaniu tematu wyskakuje sporo opisow, filmikow jak przygotowac pestkę do spozycia.
    Opieraja sie na badaniach jakiegos tam uniwesytetu, nazwy w chwili obecnej nie pamietam ;)
    Tylko wlasnie Oni z tego co zdazylam sie zorientowac prowadzili badania nad wyciagiem z pestki i eksperymentowali na szczurach;)

    Nie ukrywam, ze gdyby to bylo prawda to byloby cudownie... tyle pestek wyrzucam:D
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę poszperać - jak będę coś wiedziała dam znać :)

      Usuń
  5. ja jem ją w hurtowej ilości w anglii takie kapusty w ogóle nie schodzą więc ja kupuje je dosłownie za 5 p
    A że mam ich dużo robie ją do słoików
    I tu ytanie jak najlepiej psteryzować przetwory czy trzeba dodawać do nich cukier żeby wytrzymały dłuo?

    OdpowiedzUsuń
  6. do takiej kapusty to bym zjadła jakąś pieczeń z sosem i pyry,mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie przygotowuję tę kapustę, ale cynamonu nie miałam odwagi dodać, choć bardzo lubię tę przyprawę. Może następnym razem się odważę. Czy bardzo jest wyczuwalny cynamon w tej potrawie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak długo zazwyczaj dusicie taką kapustę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok. 30 minut, ale to zależy od grubości posiekania ;) (trzeba próbować)

      Usuń
  9. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej kapusty, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń