Salatka z grillowaną śliwką i indykiem w maśle orzechowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/09/09

Salatka z grillowaną śliwką i indykiem w maśle orzechowym

Nieskromnie powiem, że sałatka jest wyborna. Połączenie masła orzechowego z mięsem wypada znakomicie. Całość idealnie przełamuje soczysta, ugrillowana śliwka.


Składniki na 4 porcje:

  • Ulubiona sałata - 4 porządne garści
  • Pierś z indyka - ok. 200 - 300g
  • Olej rzepakowy lub oliwa - łyżeczka
  • Masło orzechowe (100% orzechów, u mnie domowe) - 2 łyżki
  • Kalafior - mała główka
  • Orzechy włoskie - 2 łyżki
  • Duże śliwki - 6 sztuk
  • Chleb pełnoziarnisty - 4 kromki
  • Sól, pieprz, słodka papryka


Sposób przygotowania:

  • Mięso posiekaj w kostkę, zalej łyżeczką oleju/oliwy, prósz przyprawami, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  • Chleb pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię - "smaż" aż się zarumieni.
  • Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Śliwki ugrilluj na patelni do grillowania (możesz też położyć je na zwykłej patelni, np. po grzankach).
  • Mięso wrzuć na suchą patelnię i smaż aż się zrumieni. Na koniec dodaj masło orzechowe, dokładnie zamieszaj aby się dobrze rozprowadziło i wyłącz gaz. 
  • Na sałacie porozkładaj różyczki kalafiora, grzanki, orzechowe mięso, orzechy włoskie oraz ugrillowane śliwki.


Wartość odżywcza sałatki:

  • Energia: 284 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 26 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g

Tak skomponowana sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

6 komentarzy:

  1. Już po przeczytaniu tytułu (masło orzechowe+śliwki) uznaję, że na bank jest to.. petarda!!! A w wolnej chwili na pewno wypróbuję. W sumie to już się nie mogę doczekać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Paulino, świetny blog i przepisy!

    Mam już za sobą kilka prób odchudzania. Raz schudłam nawet 10 kg ale niestety waga wróciła :c
    Mam do Pani pytania o kilka wskazówek:
    1. Czym mogę zastąpić jogurt naturalny? Często pojawia się w Pani przepisach, a ja mam niesety awersję do produktów mlecznych i nie mogę się przełamać.
    2. Co powinno jeść sie na kolacje? Pozycje z opcji "śniadania" czy bardziej z opcji "sałatki/makarony"?
    3. Mam 22 lata, 162 cm wzrostu i 80 kg. Ile kalorii powinnam dostarczać dziennie? Choruję na PCOS i insulinooporność. Jakich produktów szczególnie unikać a jakie głównie powinny pojawić się w diecie?

    Bardzo proszę o odpowiedź. Czekałam na odblokowanie opcji zadawania pytań.. ale dłużej już nie mogę patrzeć na siebie w lustrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie!

      1. To zależy od przepisu. Np. w wypiekach można go zwykle zamienić napojem roślinnym (np. ryżowym, owsianym). Wtedy napoju takiego zwykle dodajemy odrobinę mniej.

      2. Najlepsza jest opcja "sałatki" :)

      3. Powinna Pani jadać ok. 1800 kcal, ale zapotrzebowanie jest także uzależnione od stopnia aktywności fizycznej. W bardzo dużym skrócie proszę unikać produktów o wysokim ładunku glikemicznym. Więcej info tutaj: http://cojesc.net/indeks-glikemiczny/

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję!

      Usuń
  3. Zrobilam tą sałatkę i twierdze że jest nie do przełknięcia

    OdpowiedzUsuń