Składniki na 4 porcje:
- Ulubiona sałata - 4 porządne garści
- Pierś z indyka - ok. 200 - 300g
- Olej rzepakowy lub oliwa - łyżeczka
- Masło orzechowe (100% orzechów, u mnie domowe) - 2 łyżki
- Kalafior - mała główka
- Orzechy włoskie - 2 łyżki
- Duże śliwki - 6 sztuk
- Chleb pełnoziarnisty - 4 kromki
- Sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Mięso posiekaj w kostkę, zalej łyżeczką oleju/oliwy, prósz przyprawami, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Chleb pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię - "smaż" aż się zarumieni.
- Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Śliwki ugrilluj na patelni do grillowania (możesz też położyć je na zwykłej patelni, np. po grzankach).
- Mięso wrzuć na suchą patelnię i smaż aż się zrumieni. Na koniec dodaj masło orzechowe, dokładnie zamieszaj aby się dobrze rozprowadziło i wyłącz gaz.
- Na sałacie porozkładaj różyczki kalafiora, grzanki, orzechowe mięso, orzechy włoskie oraz ugrillowane śliwki.
Wartość odżywcza sałatki:
- Energia: 284 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 26 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Tak skomponowana sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńJuż po przeczytaniu tytułu (masło orzechowe+śliwki) uznaję, że na bank jest to.. petarda!!! A w wolnej chwili na pewno wypróbuję. W sumie to już się nie mogę doczekać :D
OdpowiedzUsuńPani Paulino, świetny blog i przepisy!
OdpowiedzUsuńMam już za sobą kilka prób odchudzania. Raz schudłam nawet 10 kg ale niestety waga wróciła :c
Mam do Pani pytania o kilka wskazówek:
1. Czym mogę zastąpić jogurt naturalny? Często pojawia się w Pani przepisach, a ja mam niesety awersję do produktów mlecznych i nie mogę się przełamać.
2. Co powinno jeść sie na kolacje? Pozycje z opcji "śniadania" czy bardziej z opcji "sałatki/makarony"?
3. Mam 22 lata, 162 cm wzrostu i 80 kg. Ile kalorii powinnam dostarczać dziennie? Choruję na PCOS i insulinooporność. Jakich produktów szczególnie unikać a jakie głównie powinny pojawić się w diecie?
Bardzo proszę o odpowiedź. Czekałam na odblokowanie opcji zadawania pytań.. ale dłużej już nie mogę patrzeć na siebie w lustrze.
Witam serdecznie!
Usuń1. To zależy od przepisu. Np. w wypiekach można go zwykle zamienić napojem roślinnym (np. ryżowym, owsianym). Wtedy napoju takiego zwykle dodajemy odrobinę mniej.
2. Najlepsza jest opcja "sałatki" :)
3. Powinna Pani jadać ok. 1800 kcal, ale zapotrzebowanie jest także uzależnione od stopnia aktywności fizycznej. W bardzo dużym skrócie proszę unikać produktów o wysokim ładunku glikemicznym. Więcej info tutaj: http://cojesc.net/indeks-glikemiczny/
Pozdrawiam!
Bardzo dziękuję!
UsuńZrobilam tą sałatkę i twierdze że jest nie do przełknięcia
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i zapewne smaczne propozycje. Powiem wam, że zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to co jem. Też dzięki https://dawidwozniakowski.pl/dieta/ladunek-glikemiczny/ zaczęłam zmieniać podejście. Jak ma się większą wiedzę, to i zdecydowanie łatwiej zadbać o prawidłowe odżywianie. Znajomość tego ładunku glikemicznego to się jednak przydaje.
OdpowiedzUsuń