Składniki na 5 porcji:
- Bulion warzywny lub woda + kilka kostek "rosołowych" z tego przepisu - ok. 1,5 litra
- Zielona soczewica - 1 szklanka
- Drobna kasza orkiszowa - 1/2 szklanki (1 woreczek 100g)
- Marchew - 2 sztuki
- Korzeń pietruszki - sztuka
- Papryka - sztuka
- Cebula - sztuka
- Pieczarki - 8 - 10 sztuk
- Zielony groszek mrożony - 1,5 szklanki
- Pęczek koperku
- Olej rzepakowy - 1 łyżka
- Ziele angielskie - kilka kulek
- Liść laurowy - 3 sztuki
- Sól, pieprz, słodka i ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Do gotującego się bulionu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i soczewicę i gotuj ją przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie wsyp kaszę i gotuj przez kolejne 15 minut.
- W międzyczasie zeszklij cebulę z dodatkiem posiekanych pieczarek i papryki.
- Dodaj do zupy posiekaną w kostkę marchew oraz pietruszkę, a także podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Gotuj przez ok. 10 minut (w razie gdyby zupa była za gęsta dolej jeszcze bulion lub wodę). Pod koniec gotowania dodaj groszek i pęczek koperku.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Wartość odżywcza porcji zupy z zielonej soczewicy i pieczarek:
- Energia: 277 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 3,5 g
- Węglowodany: 34 g
- Błonnik pokarmowy: 20 g
Zupa z zielonej soczewicy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza zupa jaką zrobiłam w życiu! Dziękuję za przepis :D
UsuńW jaki sposób oblicza Pani kalorie?
OdpowiedzUsuńNa podstawie tabel wartości odżywczych
UsuńA w przypadku np. marchewki? Bo słyszałam, że ona zwiększa swoją kaloryczność podczas gotowania.
UsuńKaloryczności nie zwiększa - nie ma szans. Zwiększa się jedynie indeks glikemiczny z uwagi na rozkład węglowodanów w trakcie gotowania.
UsuńI jeszcze takie jedno pytanie :) Bo te tabele różnią się między sobą ilością kalorii w danym produkcie, należy to wypośrodkować?:)
Usuńnajlepiej korzystać z oficjalnych tabel wartości odżywczych (na stronach internetowych faktycznie mogą być duże rozbieżności) ;)
Usuńhttp://www.gandalf.com.pl/o/tabele-skladu-i-wartosci-odzywczej,pd,36036.jpg chodzi o te?
UsuńTak, na pewno będą też dostępne w wersji elektronicznej
UsuńTo bez znaczenia jaka jest soczewica? Zielona czy czerwona?
OdpowiedzUsuńTu akurat jest zielona. Czerwona gotuje się zdecydowanie krócej więc jeśli użyłabyś takiej to wrzucamy ją od razu z innymi składnikami.
Usuńczyli jeśli używamy czerwonej soczewicy to do bulionu wrzucamy od razu wszystkie składniki (razem soczewice, kasze i warzywa)?
Usuńdokładnie tak, a jeśli nie chcemy żeby soczewica zbyt mocno się rozgotowała to można wrzucić nawet później - w momencie dodawania warzyw
Usuńjaką kaszą można zastąpić kaszę orkiszową?
OdpowiedzUsuńmoże być też jęczmienna ;)
Usuńbardzo fajna strona, przydatne informacje odnośnie kaloryczności dań . Jedna rzecz jest nie uściślona , a mianowicie ile to jest jedna porcja ? miska, garnek ?
OdpowiedzUsuńZawsze przy przepisach podaję na ile przewidziany jest przepis. Z kolei kaloryczność dań jest podana na jedną standardową porcję (w tym przypadku 1/5 całości).
UsuńPrzepis mi się bardzo podoba, natomiast mam jedno pytanie. Czym mogę zastąpić groszek którego szczerze nienawidzę? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMożna po prostu pominąć :)
OdpowiedzUsuńAle jako porcję liczy Pani ile? Miseczka, talerz, mały czy duży? Bo ciężko się potem zorientować w kaloryczności posiłku.
OdpowiedzUsuńZawsze przy "Składnikach" podaję ilość porcji jaka wychodzi z podanych składników. Tak więc w tym przypadku jest to 1/5 całego przepisu ;)
Usuńpyszna zupa :) i jaka zdrowa :)
OdpowiedzUsuń