Paulina Styś-Nowak dnia 2016/05/16

Zupa z zielonej soczewicy i pieczarek

Tego typu zupy powstają zwykle przez przypadek  i w wyniku totalnego braku pomysłu na obiad. Jako, że zawsze mam w pogotowiu zamrożone kostki bulionowe (tym razem na klasycznym bulionie warzywno - drobiowym) to nie ma problemu z szybkim przygotowaniem aromatycznej zupy. Trochę strączków, kaszy i dowolne warzywa. Zawsze wychodzi coś dobrego, pożywnego i niezwykle lekkiego :)


Składniki na 5 porcji:

  • Bulion warzywny lub woda + kilka kostek "rosołowych" z tego przepisu - ok. 1,5 litra
  • Zielona soczewica - 1 szklanka
  • Drobna kasza orkiszowa - 1/2 szklanki (1 woreczek 100g)
  • Marchew - 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki - sztuka
  • Papryka - sztuka
  • Cebula - sztuka
  • Pieczarki - 8 - 10 sztuk
  • Zielony groszek mrożony - 1,5 szklanki
  • Pęczek koperku
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Ziele angielskie - kilka kulek
  • Liść laurowy - 3 sztuki
  • Sól, pieprz, słodka i ostra papryka


Sposób przygotowania:

  • Do gotującego się bulionu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i soczewicę i gotuj ją przez ok. 15 minut.
  • Po tym czasie wsyp kaszę i gotuj przez kolejne 15 minut.
  • W międzyczasie zeszklij cebulę z dodatkiem posiekanych pieczarek i papryki.
  • Dodaj do zupy posiekaną w kostkę marchew oraz pietruszkę, a także podsmażoną cebulę z pieczarkami i papryką. Gotuj przez ok. 10 minut (w razie gdyby zupa była za gęsta dolej jeszcze bulion lub wodę). Pod koniec gotowania dodaj groszek i pęczek koperku.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.


Wartość odżywcza porcji zupy z zielonej soczewicy i pieczarek:

  • Energia: 277 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 3,5 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Błonnik pokarmowy: 20 g


Zupa z zielonej soczewicy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

23 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Najlepsza zupa jaką zrobiłam w życiu! Dziękuję za przepis :D

      Usuń
  2. W jaki sposób oblicza Pani kalorie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na podstawie tabel wartości odżywczych

      Usuń
    2. A w przypadku np. marchewki? Bo słyszałam, że ona zwiększa swoją kaloryczność podczas gotowania.

      Usuń
    3. Kaloryczności nie zwiększa - nie ma szans. Zwiększa się jedynie indeks glikemiczny z uwagi na rozkład węglowodanów w trakcie gotowania.

      Usuń
    4. I jeszcze takie jedno pytanie :) Bo te tabele różnią się między sobą ilością kalorii w danym produkcie, należy to wypośrodkować?:)

      Usuń
    5. najlepiej korzystać z oficjalnych tabel wartości odżywczych (na stronach internetowych faktycznie mogą być duże rozbieżności) ;)

      Usuń
    6. http://www.gandalf.com.pl/o/tabele-skladu-i-wartosci-odzywczej,pd,36036.jpg chodzi o te?

      Usuń
    7. Tak, na pewno będą też dostępne w wersji elektronicznej

      Usuń
  3. To bez znaczenia jaka jest soczewica? Zielona czy czerwona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat jest zielona. Czerwona gotuje się zdecydowanie krócej więc jeśli użyłabyś takiej to wrzucamy ją od razu z innymi składnikami.

      Usuń
    2. czyli jeśli używamy czerwonej soczewicy to do bulionu wrzucamy od razu wszystkie składniki (razem soczewice, kasze i warzywa)?

      Usuń
    3. dokładnie tak, a jeśli nie chcemy żeby soczewica zbyt mocno się rozgotowała to można wrzucić nawet później - w momencie dodawania warzyw

      Usuń
  4. jaką kaszą można zastąpić kaszę orkiszową?

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo fajna strona, przydatne informacje odnośnie kaloryczności dań . Jedna rzecz jest nie uściślona , a mianowicie ile to jest jedna porcja ? miska, garnek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze przy przepisach podaję na ile przewidziany jest przepis. Z kolei kaloryczność dań jest podana na jedną standardową porcję (w tym przypadku 1/5 całości).

      Usuń
  6. Przepis mi się bardzo podoba, natomiast mam jedno pytanie. Czym mogę zastąpić groszek którego szczerze nienawidzę? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można po prostu pominąć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale jako porcję liczy Pani ile? Miseczka, talerz, mały czy duży? Bo ciężko się potem zorientować w kaloryczności posiłku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze przy "Składnikach" podaję ilość porcji jaka wychodzi z podanych składników. Tak więc w tym przypadku jest to 1/5 całego przepisu ;)

      Usuń
  9. pyszna zupa :) i jaka zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń