Składniki na 4 solidne porcje:
- Młoda kapusta - średnia sztuka
- Pierś z indyka - ok. 300g
- Kasza gryczana nieprażona - szklanka (można zamienić na kaszę jęczmienną lub owsianą)
- Marchew - 3 sztuki
- Porządny pęczek koperku
- Bulion warzywny lub woda + kilka kostek z tego przepisu - 1 - 1,5 litra
- Ziele angielskie - 4 kulki
- Liście laurowe - 3 sztuki
- Majeranek - łyżeczka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
- Mięso posiekaj w kostkę i natrzyj przyprawami (solą, pieprzem, papryką) oraz łyżką oleju. Usmaż na dobrze nagrzanej patelni.
- Do gotującego się bulionu wsyp kaszę, dodaj usmażone mięso, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie - gotuj przez ok. 15 minut. Na początek dodaj 1 litr bulionu.
- Po tym czasie dodaj posiekaną kapustę (najpierw odrzuć liście z wierzchu) i marchew startą na grubych oczkach. Duś przez ok.10 minut. W razie potrzeby - jeśli wolisz rzadsze potrawy - dodaj jeszcze bulion.
- Pod koniec dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wartość odżywcza porcji młodej kapusty z indykiem i kaszą:
- Energia: 403 kcal
- Białko: 28 g
- Tłuszcz: 5 g
- Węglowodany: 57 g
- Błonnik pokarmowy: 19 g
Młoda kapusta z indykiem i kaszą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Pycha to mało powiedziane jest przepyszna.Ja zrobiłam z kaszą jęczmienną i dodałam trochę kminku.Wyśmienita na wiosenny obiad.
OdpowiedzUsuńZrobiłam - bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast indyka moze byc pierś z kurczaka?
OdpowiedzUsuńJasne ;)
UsuńWszystko ladne i fajne ale wydrukowac sie nie da.Trzeba tak ulozyc stronke,zeby mozna w prosty sposob,zalozyc sobie "Ksiazke kucharska"
UsuńCzy to danie można mrozić?:)
OdpowiedzUsuń