Jajka faszerowane kremową pastą | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/12/23

Jajka faszerowane kremową pastą

Faszerowane jajka to niezwykle szybka i efektowna przekąska, która często gości na świątecznym stole. Oczywiście najłatwiej jest obłożyć jajko majonezem, ale warto wysilić się nieco bardziej i przygotować jajka faszerowane kolorową pastą, tym razem bez majonezu :)

Pasta przygotowana w podobny sposób jest także świetnym dodatkiem na kanapki: wystarczy ugotować dwa jajka i zmiksować je z łososiem i groszkiem.

Składniki:

  • Jajka - 4 sztuki
  • Wędzony łosoś (najlepiej na gorąco) - ok. 50g
  • Zielony groszek mrożony - szklanka
  • Sól, pieprz (dużo pieprzu)
  • Kiełki rzodkiewki - opcjonalnie do podania


Sposób przygotowania:

  • Groszek ugotuj (2 - 3 minuty we wrzątku). Zaraz po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą, aby nie stracił żywego zielonego koloru.
  • Jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na pół, wyjmij żółtko. 
  • Żółtko, łososia oraz groszek zmiksuj na gładką pastę - dopraw do smaku.
  • Faszeruj jajka.


Wartość odżywcza jednego faszerowanego jajka:

  • Energia: 128 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 4 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g


Jajko faszerowane zieloną pastą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

12 komentarzy:

  1. kurcze, z przepisu wydaje mi się, że muszą byc pyszne... ale ten zielony kolor :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy cudo a tobie życzę zdrowych,wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tobie również życzę zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

      Usuń
  3. A czym ewentualnie można zastąpić łososia bo nie przepadam za nim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być inna wędzona ryba (np. makrela) lub tłusta ryba upieczona/ugotowana na parze.

      Usuń
  4. Przypadkiem znalazlam się tu....i przypadek bedzie rządził moim brzuchem. Bardzo fajnie prowadzony blog. Dzieki....a moze przepisy podzielic na sniadania przekaski itp.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki!
      Jest taki podział po prawej stronie ("Przeglądaj przepisy") :)

      Usuń
  5. Przepis interesujący... tylko gdzie ukryło się to awokado? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, jakich proporcji można użyć w przypadku pasty kanapkowej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisała we wstępie przed przepisem :)

      Zmniejszamy tylko ilość jajek do 2.

      Pozdrawiam!

      Usuń