Składniki na ok. 20 sztuk:
- Mąka pełnoziarnista - 1 szklanka
- Suszone daktyle - 10 sztuk (50g)
- Suszone morele - 10 sztuk
- Orzechy włoskie - 3 łyżki
- Orzechy nerkowca - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - płaska łyżeczka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Imbir - 1/4 łyżeczki
- Zmielona wanilia - 1/2 łyżeczki
- Jajko - sztuka
- Mleko (krowie lub roślinne) - 3 - 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki sypkie (mąką, proszek do pieczenia, przyprawy, posiekane orzechy, posiekane drobno suszone owoce).
- Jajko ubij ze szczyptą soli i dodaj do sypkich składników.
- Dodaj także mleko i zagnieć spójne ciasto.
- Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj kulki i rozgniataj je na płaskie ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza jednego ciasteczka (ok. 20 - 25 g):
- Energia: 82 kcal
- Białko: 2,6 g
- Tłuszcz: 2,7 g
- Węglowodany: 11,6 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Korzenne ciasteczka bakaliowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Czy można zastąpić mąkę jakimiś bezglutenowymi np. gryczną lub innymi?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować z gryczaną lub jaglaną ;)
UsuńPrzepięknie się prezentują i muszą być smakowite :)
OdpowiedzUsuńPiekłam przez 20 minut, bo już po upływie tego czasu, były czarne na obrzeżach. I wyszło mi ich dwa razy mniej. Nie mam pojęcia, co może być przyczyną :(
OdpowiedzUsuńUbijamy same białko?
OdpowiedzUsuńcałe jajko ;)
UsuńDziękuję, ze swojej strony za świetne przepisy :) - mąka pełnoziarnista pszenna czy żytnia?
OdpowiedzUsuńPszenna ;)
UsuńMogę zastąpić orzechy włoskie jakimiś innymi?
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :)
UsuńPiekę te ciasteczka od dłuższego już czasu przez cały rok ze składników dokładnie podanych w przepisie. Ciasto wyrabiam w Thermomixie, więc mam bardzo mało z tym przepisem.
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzą rewelacyjnie.
Super! Dodałam trochę miodu, zgodnie z sugestią. Wyszły idealnie zrównoważone w smaku, nie za słodkie. I można jeść bez większych wyrzutów sumienia. :)
OdpowiedzUsuń1 szklanka mąki czyli 250g?
OdpowiedzUsuńszklanka mąki waży ok. 140 g
UsuńDokładnie. Ciastka pyszne ale 20 min w temp 180st C i spalone;-( a gdzie tam 30...
OdpowiedzUsuń