Pełnoziarniste biscotti żurawinowo - orzechowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/28

Pełnoziarniste biscotti żurawinowo - orzechowe

 

Składniki na ok. 35 ciasteczek:

  • Mąka graham (typ 1850) - 1 szklanka
  • Mąka jasna - 1 szklanka
  • Jaja - dwie sztuki
  • Cukier - 5 łyżek
  • Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - łyżka
  • Suszona żurawina - 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie (grubo posiekane) - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki


Sposób przygotowania:

  • Jaja (w całości) miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzwyskania puszystej piany.
  • Do ubitych jaj dodajemu pozostałe składniki - mieszamy i zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy dwa podłużne wałki - układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamhy aż ostygnie - kroimy na paski o grubości 1 cm.
  • Ciasteczka ponownie rozkładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut (w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę).


Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

  • Energia: 48 kcal
  • Białko: 1,6 g
  • Tłuszcz: 1,3 g
  • Węglowodany: 8,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,8 g
  • Cholesterol: 14,4 mg

Pełnoziarniste biscotti są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

18 komentarzy:

  1. Perfekcyjne w każdym calu. Już wyobrażam sobie ich delikatny, słodki, pełnoziarnisty smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jasne, że można ale wtedy będą bardziej na "wytrawnie" ;)

      Usuń
  3. super blog, :) jestem pierwszy raz ale na pewno zostanę na dlugo :P czy zamiana cukru białego na brązowy jest zdrowsza?? mąka jasna to znaczy zwykła pszenna? można dać pszenna razową??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zamiana cukru białego na brązowy w praktyce niewiele zmienia (tutaj o tym pisałam: http://cojesc.net/czy-brazowe-znaczy-lepsze/).

      Tak, mąka jasna to zwykła pszenna. Akurat w tym przepisie zamieniłam pół mąki jasnej na graham.

      Usuń
  4. Ile z tego przepisu wychodzi mniej-więcej ciasteczek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze podaję ilość porcji czy sztuk przy nagłówki "Składniki" ;)

      Usuń
  5. Zamiast mąki graham i białej można użyć mąki żytniej? Czy ta zmiana wpłynie jakoś szczególnie na ciasteczka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia ma trochę inne właściwości (może być za ciążka). Radziłabym próbować na początku z małej ilości składników ;)

      Usuń
  6. Czy zamiast włoskich można dodać innych? Na przykład nerkowców? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje wyszly czarne :( A i tak wyjelam szybko po 20 minutach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie piekłaś czasami z termoobiegem, albo w gazowym piekarniku?

      Usuń
  8. Czy można zastąpić jasną mąkę np. na owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, nie wiem czy nie wyjdą za "ciężkie".

      Usuń
  9. Mam pytanie, bo chcialabym policzyc , ile kalorii ma moje ciasteczko(nie tylko to). Jak moge to wyliczyc? Jakas prosta metoda? Tu , moje ciastka lacznie waza 495g, a ze wszystkich skladnikow wyszlo mi 1842kcal. Nie wiem, czy to sie liczy do gramow danego produktu, czy od razu 100g= 184kcal. Najpierw liczylam, ze 100g=184kcal, a potem dzielilam gramy "na kalorie". W pierwszym 10g= 18kcal, a w drugim 10g= 4 kcal, wiec cos jest zle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najprościej będzie jeśli policzysz ilość ciasteczek. Po podzieleniu kaloryczności przez ilość ciastek wyjdzie kaloryczność jednej sztuki ;)

      Usuń