Pełnoziarniste biscotti żurawinowo - orzechowe | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/28

Pełnoziarniste biscotti żurawinowo - orzechowe

 

Składniki na ok. 35 ciasteczek:

  • Mąka graham (typ 1850) - 1 szklanka
  • Mąka jasna - 1 szklanka
  • Jaja - dwie sztuki
  • Cukier - 5 łyżek
  • Cukier waniliowy (nie wanilinowy!) - łyżka
  • Suszona żurawina - 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie (grubo posiekane) - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Sól - 1/2 łyżeczki


Sposób przygotowania:

  • Jaja (w całości) miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzwyskania puszystej piany.
  • Do ubitych jaj dodajemu pozostałe składniki - mieszamy i zagniatamy ciasto.
  • Z ciasta formujemy dwa podłużne wałki - układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 25 minut.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamhy aż ostygnie - kroimy na paski o grubości 1 cm.
  • Ciasteczka ponownie rozkładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 10 minut (w połowie pieczenia obracamy na drugą stronę).


Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

  • Energia: 48 kcal
  • Białko: 1,6 g
  • Tłuszcz: 1,3 g
  • Węglowodany: 8,1 g
  • Błonnik pokarmowy: 0,8 g
  • Cholesterol: 14,4 mg

Pełnoziarniste biscotti są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

16 komentarzy:

  1. Perfekcyjne w każdym calu. Już wyobrażam sobie ich delikatny, słodki, pełnoziarnisty smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jasne, że można ale wtedy będą bardziej na "wytrawnie" ;)

      Usuń
  3. super blog, :) jestem pierwszy raz ale na pewno zostanę na dlugo :P czy zamiana cukru białego na brązowy jest zdrowsza?? mąka jasna to znaczy zwykła pszenna? można dać pszenna razową??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety zamiana cukru białego na brązowy w praktyce niewiele zmienia (tutaj o tym pisałam: http://cojesc.net/czy-brazowe-znaczy-lepsze/).

      Tak, mąka jasna to zwykła pszenna. Akurat w tym przepisie zamieniłam pół mąki jasnej na graham.

      Usuń
  4. Ile z tego przepisu wychodzi mniej-więcej ciasteczek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze podaję ilość porcji czy sztuk przy nagłówki "Składniki" ;)

      Usuń
  5. Zamiast mąki graham i białej można użyć mąki żytniej? Czy ta zmiana wpłynie jakoś szczególnie na ciasteczka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia ma trochę inne właściwości (może być za ciążka). Radziłabym próbować na początku z małej ilości składników ;)

      Usuń
  6. Czy zamiast włoskich można dodać innych? Na przykład nerkowców? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje wyszly czarne :( A i tak wyjelam szybko po 20 minutach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie piekłaś czasami z termoobiegem, albo w gazowym piekarniku?

      Usuń
  8. Czy można zastąpić jasną mąkę np. na owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, nie wiem czy nie wyjdą za "ciężkie".

      Usuń