Owsiany brzoskwiniowiec | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/10

Owsiany brzoskwiniowiec

Ciasto owsiane
Jeśli oczekujecie mięciutkiego i sprężystego wypieku darujcie sobie to ciasto. Mój brzoskwiniowiec to typowe dietetyczne, zbite i pożywne ciacho, którym można się porządnie najeść. Pachnie wanilią i słodkim aromatem brzoskwiń. Do tego ma niewiele kalorii - idealna opcja na podwieczorek. 


Składniki:

  • Płatki owsiane górskie - 2,5 szklanki
  • Otręby owsiane - 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Jaja - 2 sztuki
  • Brzoskwinie (słodkie i dojrzałe) - 3 sztuki
  • Cukier - 3 łyżki + 1 łyżeczka
  • Ksylitol - 3 łyżki (można zastąpić cukrem lub miodem)
  • Suszone daktyle - 10 sztuk
  • Orzechy włoskie (lub inne) - garść
  • Ziarna z jednej laski wanilii


Sposób przygotowania:

  • Płatki owsiane zmiksuj na mąkę blenderem (ostrze w kształcie litery S) lub młynkiem do kawy.
  • 2 brzoskwinie posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię. Dodaj 3 łyżki cukru i smaż przez ok. 10 minut aż odparuje część soku (ale nie wszystko).
  • Wymieszaj składniki suche (mąkę owsianą, otręby, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, drobno posiekane daktyle, ziarna z laski wanilii) oraz usmażone brzoskwinie.
  • Jaja ubij ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Wlej do reszty składników i delikatnie wymieszaj. 
  • Przelej masę do małej foremki lub keksówki. Na wierzchu ułóż 3 brzoskwinię posiekaną w cienkie plasterki - oprósz ją łyżeczką cukru. 
  • Piecz temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).



Wartość odżywcza porcji brzoskwiniowca (100g = 1/10 całości):

  • Energia: 192kcal
  • Białko: 6 g
  • Tłuszcz: 5 g
  • Węglowodany: 27 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Owsiany brzoskwiniowiec jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Czy zamiast płatków owsianych mogę użyć mąki graham?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka iloscia miodu moge zastapic daktyle?

    OdpowiedzUsuń
  3. A płatki jęczmienne mogą być? Wygląda przepysznie i mam ochotę dzisiaj upiec.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo ciekawie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hymm brzoskwinia w cieście, muszę to spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. można użyć innej maki-białej po każdej "zdrowej" mam zgagę;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj są akurat płatki owsiane zmielone na mąkę :) Tak, można zastąpić inną mąką lub pomieszać różne

      Usuń